Standard & Poor's: leminősítés a láthatáron

Infostart
2006. január 26. 16:58
A Standard & Poor's leminősítést valószínűsítő negatívra rontotta az eddigi stabilról a magyar adóskockázati kilátást.

Másfél hónappal azután, hogy a Fitch Ratings a közepes befektetői sávba minősítette vissza a magyar szuverén adósságot, csütörtökön a Standard & Poor's is leminősítést valószínűsítő negatívra rontotta az eddigi stabilról a nála egyelőre elsőrendű magyar adóskockázati osztályzat kilátását, a "mint erőteljesebb költségvetési kihívásokra" hivatkozva.

A kilátás módosítása tükrözi a magyar költségvetés növekvő kockázatait, amelyet hátterében a magas államháztartási hiány és a gyorsan növekvő államadósság áll. A fiskális deficit miatt folyamatosan magas a folyó fizetési mérleghiány, ezek együtt pedig a makrogazdasági egyensúlyt kockáztatják.

Az áprilisi országgyűlési választások és az októberi önkormányzati választások miatt a fiskális konszolidáció halasztása várható, és egyik nagy párt sem állt elő koherens stratégiával, hogy kezelje a költségvetési egyensúlytalanságot a választások után.

Az S&P várakozási szerint a 2006-os deficit eléri a GDP 10,7%-át a romló fiskális fundamentumok miatt, amely egyszeri kiadási tételeket is tartalmaz.

A hitelminősítés várhatóan romlani fog, amennyiben nem lesznek látható jelei a szignifikáns és tartós deficit és adósságcsökkentési stratégiának az orszáéggyűlési választások után.

A költségvetés strukturális problémáinak határozott kezelésének hiánya miatt a hiány magas marad, 2009-ig fokozatosan csökken 5,5%-ra. Az államadósság szintje 2009-re eléri a 69%-ot.

Az eurózóna csatlakozás nem valószínű 2014 előtt.

A fenntarthatatlan költségvetési hiány és a bizonytalan konszolidáció növeli a külső egyensúlytalanságot, amely a forint árfolyamát sebezhetővé teszi, és aláássa a gazdasági stabilitással kapcsolatos bizalmat. Mindez veszélyezteti a gazdasági növekedési és beruházási, valamint az inflációs kilátásokat.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Suppán Gergely (Takarékbank) az S&P-rõl
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást