eur:
395.1
usd:
371
bux:
65141.96
2024. április 19. péntek Emma

Ismét elhalasztották az orosz-ukrán gázmegállapodás aláírását

Továbbra sem tudott megegyezni Oroszország és Ukrajna a megemelt árú orosz földgáz szállításáról. Az erről szóló megállapodás aláírását már a második alkalommal halasztották el.

Egyezség helyett az orosz energetikai miniszter ismét figyelmeztette Ukrajnát, hogy a szállítási szerződésnek megfelelően szorítsa vissza gázfogyasztását.

Válaszul az ukrán miniszterelnök kilátásba helyezte, hogy tartósan hideg időjárás esetén mérséklik az ipari fogyasztók ellátását.

Az orosz-ukrán szállításokkal összefüggő vita kihat az európai fogyasztókra is. Lengyelország rekordméretű napi fogyasztásról adott hírt, ami a hőmérséklet függvényében még magasabbra is emelkedhet.

Bosznia azt jelentette, hogy ellátása kritikussá vált, mivel már a hetedik napja a szükségesnél 25 százalékkal kevesebb fölgázhoz jut. Magyarország napi gázbehozatala 22 millió köbméterről 23 és fél millióra nőtt.

A megállapodást január 21-én kellett volna eredetileg aláírni. A BBC közölte: a felek a késlekedést hivatalosan azzal indokolták, hogy még néhány részletet tisztázni kell.

A brit közszolgálati médium ezzel szemben úgy értesült, hogy valószínűleg politikai okai is vannak a halasztásnak.

A megállapodást a hónap elején kötötte a két ország, azután, hogy Oroszország több napra beszüntette a földgázszállítást Ukrajnának, ami kiesést okozott több európai ország ellátásában is.

Az egyezmény értelmében Kijev az eddigi ár kétszeresét fizeti Moszkvának a gázért. A megállapodás miatt az ukrán parlament menesztette a kormányt.

Címlapról ajánljuk
Vitézy Dávid: Gyurcsányozás és Budapest-ellenes minisztérium helyett a város legyen a középpontban!
választás 2024

Vitézy Dávid: Gyurcsányozás és Budapest-ellenes minisztérium helyett a város legyen a középpontban!

101 pontban hirdette meg főpolgármesteri választási programját. Sokkal több van szerinte Budapestben, ráadásul a külső kerületeket is magára hagyta a várospolitika, pedig ott lakik a budapestiek háromnegyede - mondta programadó-kampánynyitó rendezvényén Vitézy Dávid, az LMP által támogatott főpolgármester-jelölt. Elege van a "Gyurcsányozásból", és felidézte, mit csinált Karácsony Gergellyel a villamos, illetve a tram-train a 2022-es kampány ellenzéki előválasztásán.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×