Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Ismét elhalasztották az orosz-ukrán gázmegállapodás aláírását

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Továbbra sem tudott megegyezni Oroszország és Ukrajna a megemelt árú orosz földgáz szállításáról. Az erről szóló megállapodás aláírását már a második alkalommal halasztották el.

Egyezség helyett az orosz energetikai miniszter ismét figyelmeztette Ukrajnát, hogy a szállítási szerződésnek megfelelően szorítsa vissza gázfogyasztását.

Válaszul az ukrán miniszterelnök kilátásba helyezte, hogy tartósan hideg időjárás esetén mérséklik az ipari fogyasztók ellátását.

Az orosz-ukrán szállításokkal összefüggő vita kihat az európai fogyasztókra is. Lengyelország rekordméretű napi fogyasztásról adott hírt, ami a hőmérséklet függvényében még magasabbra is emelkedhet.

Bosznia azt jelentette, hogy ellátása kritikussá vált, mivel már a hetedik napja a szükségesnél 25 százalékkal kevesebb fölgázhoz jut. Magyarország napi gázbehozatala 22 millió köbméterről 23 és fél millióra nőtt.

A megállapodást január 21-én kellett volna eredetileg aláírni. A BBC közölte: a felek a késlekedést hivatalosan azzal indokolták, hogy még néhány részletet tisztázni kell.

A brit közszolgálati médium ezzel szemben úgy értesült, hogy valószínűleg politikai okai is vannak a halasztásnak.

A megállapodást a hónap elején kötötte a két ország, azután, hogy Oroszország több napra beszüntette a földgázszállítást Ukrajnának, ami kiesést okozott több európai ország ellátásában is.

Az egyezmény értelmében Kijev az eddigi ár kétszeresét fizeti Moszkvának a gázért. A megállapodás miatt az ukrán parlament menesztette a kormányt.