eur:
394.36
usd:
370.09
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma

Batiz: a magyar-horvát kormányülés fontosabb Davosnál

Több mint 2.000 résztvevővel megkezdődött a svájci Davosban a 36. Világgazdasági Fórum. Ugyanebben az időben az ellenpólusként számon tartott Szociális Világfórum is megnyílt Venezuelában. Magyarország kormányszinten nem képviselteti magát, ez a közgazdász szerint "szerencsétlen dolog".

Egy időben akár 8-9 szeminárium folyik a konferenciaközpontban. Bennfentesek szerint azonban a lényeg a folyosókon van: itt lehet a kapcsolatokat építeni és ápolni.

Davos annak a kevés lehetőségnek az egyike, amikor a világ vezető cégeinek irányítói és az államfők kötetlenül találkozhatnak. Davosban lehet lobbizni, támogatókat, üzletpartnereket szerezni.

Nem csak állam– és kormányfők, miniszterek és vállalatbirodalmak főnökei vannak jelen Davosban, hanem vallási vezetők és világsztárok.

Idén Angelina Jolie színésznő, Peter Gabriel énekes és Michael Douglas színész van a celebritások között.

A sztárok pedig címlapot jelentenek, ráadásul a gazdasággal, politikával nem foglalkozókat is eléri így a davosi csúcs híre. Egyes elemzők szerint immár a Music Television generációjához szól a Világgazdasági Fórum.

Noha a davosi fórum kiváló lehetőség a kapcsolatépítésre, Magyarország az utóbbi években mintha elfeledkezett volna erről.

A rendszerváltozás utáni kormányfők közül egyedül Orbán Viktor járt 2000-ben a fórumon. Korábban a köztársasági elnök, Göncz Árpád, majd Mádl Ferenc képviselte Magyarországot Davosban.

Csaba László közgazdász, egyetemi tanár az InfoRádióban azt mondta: alapvető szabály az üzleti életben, hogy mindenütt ott kell lenni, mert tudni kell, milyen történések, döntések várhatók.

Davosban mindig mód van az informális találkozókra. Nagy üzletek általában nem köttetnek, de azok alapját ilyen megbeszéléseken lehet lerakni - tette hozzá.

A közgazdász szerint a magyar politikusok hajlamosak azt hinni, hogy a fontos dolgok "Budapesten, ezen belül az V. kerületben" történnek.

Csaba László hozzáfűzte: nagyon szerencsétlen dolog, ha egy ország vezetése nem vesz részt a fórumon.

Batiz András kormányszóvivő közölte: a kabinet azért nem képviselteti magát Davosban, mert csütörtökön magyar-horvát kormányülés lesz.

Magyarország számára az együttes kormányülés a fontosabb - jelentette ki.

Batiz András közölte: Davos nem az egyetlen lehetőség, ahol a magyar gazdaság érdekeit képviselni lehet.

Az atombunkerre emlékeztető davosi konferencia-központba több mint 2.000 vendéget várnak. A környék elegáns szállodáiban lehetetlen már szobát találni.

A tanácskozás zavartalanságát szögesdrótakadályok és 5.500 rendőr szavatolja. Igaz, idén a nagy tüntetések elmaradnak, legalábbis a svájci alpokban.

A megmozdulásokat a Világgazdasági Fórum ellenpontjaként számon tartott Szociális Világfórumon, a venezuelai Caracasban tartják meg.

A demonstrálók itt Amerika afganisztáni és iraki beavatkozása ellen tiltakoztak, elítélték George Bush elnök politikáját és bírálták a globalizációt.

Amíg Venezuelában a szegénység elleni harc és a fejlődő országok megsegítése a fő téma, addig az elegáns svájci üdülőfaluban a gazdaság kihívásairól, a magas olajárakról, munkahelyteremtésről, innovációról beszélnek a vendégek.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

"Amíg nemzeti kormány lesz, Magyarország nem lép be az ukrajnai háborúba senkinek az oldalán" - jelentette ki a Fidesz EP-kampánynyitó rendezvényén pénteken Orbán Viktor pártelnök. "No migration, no gender, no war" - adta ki a hármas jelszót.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
Hogyan és melyik AI-projektbe vágj bele? Erről lesz szó egy teljes napon át!

Hogyan és melyik AI-projektbe vágj bele? Erről lesz szó egy teljes napon át!

Milyen változásokat hoz az AI az üzlet számára az egyes szektorokban és területeken, és hogyan vágjunk bele az AI-projektekbe?  Egy teljes konferencianapon keresztül ezzal foglalkozunk az AI in Business c. rendezvényünkön április 23-án. Mellébeszélés helyett üzleti stratégiákat, valós megoldásokat és use case-eket mutatnak be a témát ismerő tanácsadók, IT-beszállítók, és azok a nagyvállalati vezetők, akik már aktívan keresik vagy már meg is találták az AI-ban rejlő üzleti lehetőségeket. 7 szekció, több mint 40 előadó egy helyen!

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×