Inforádió

Meghallgatom Élő adás

A Microsoft hozzáférhetővé teszi a Windows forráskódját

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A Microsoft részlegesen hozzáférhetővé teszi a Windows operációs rendszerének eddig hétpecsétes titokként őrzött forráskódját. A forráskóddal a versenytársak már a Microsoft operációs rendszerével kompatibilis termékeket állíthatnak elő.

Ezt a lépést az Európai Unió követelte meg a cégtől. A közösség 2004-ben erőfölénnyel való visszaélés miatt bírsággal sújtotta az amerikai óriáscéget.

A forráskód a számítástechnikai program forrását képző információk összessége, ez fordítja le a program működését érthető nyelvre. A gyakorlatban a legmegfelelőbb forma ahhoz, hogy egy másik programozó az adott programot módosítani tudja.

Brad Smith, az amerikai óriásvállalat jogi igazgatója azt mondta: önkéntesen teszik meg ezt a lépést, hogy határozott választ adjanak az Európai Bizottság által december 22-én felvetett kérdésekre. Szerinte a döntésnek nem csak Európában, de a világpiacokon is hatása lesz.

A licenctulajdonosok számára felár nélkül teszik hozzáférhetővé a forráskódot.

A kormányok és egyes fogyasztók a biztonsági résekkel kapcsolatos aggodalmaik miatt már korábban is betekintést nyerhettek a forráskódokba. A versenytársak részére azonban a forráskód most először lesz hozzáférhető.

Az Európai Bizottság 2004 márciusában 497 millió eurós rekordbírság megfizetésére kötelezte a Microsoftot, és emellett úgy döntött, hogy meg kell osztania riválisaival a szoftverének kódját és fel kell ajánlania a Windows-t a Media Player-kötöttség nélkül, de a Microsoft fellebbezett.

December 22-én Neelie Kroes, az EU versenyügyekben illetékes biztosa napi 2 millió eurós büntetés kirovását helyezte kilátásba a Microsofttal szemben, amely nem hajtotta végre a bizottság 2004. évi döntésében foglaltakat.