Hatezer irodistát bocsát el a DaimlerChrysler

Infostart
2006. január 24. 17:51
A DaimlerChrysler három év alatt hatezer adminisztratív munkahelyet akar megszüntetni, jelentette be kedden Stuttgartban a konszern új vezetője, Dieter Zetsche.

Tavaly a cég már bejelentettek egy programot, amelynek keretében azt kívánják elérni, hogy 8500 dolgozó önként távozzon a konszernhez tartozó Mercedes-csoport németországi üzemeiből.

Menedzseri szinten az állások 30 százalékát akarják megszüntetni. Mivel érvényben van egy foglalkoztatási paktum, amely 2012-ig tiltja a felmondásokat, a távozás "kizárólag önkéntes alapon és szociális intézkedésekkel egybekötve történhet meg" - hangsúlyozta az üzemi tanács, amely ellenzi a tervet.

A leépítések a szociális kiadások miatt 2008 végéig kétmilliárd eurójába kerülnek a DaimlerChryslernek, de azzal számolnak, hogy a már folyó egyéb szanálások hatását is beszámítva az igazgatási költségek évente 1,5 milliárd euróval csökkennek.

Tavaly a cég 914.125 autót adott el Európában, 0,9 százalékkal kevesebbet, mint 2004-ben. A csökkenés akkora volt, mint amennyivel a piac egésze szűkült, tehát a DaimlerChrysler piaci részaránya 6,0 százalék maradt.