Enyhült az uniós intő?

InfoRádió / MTI
2006. január 24. 17:42
Az Európai Unió pénzügyminiszeterei a két héttel ezelőtti bizottsági jelentésnél pozitívabb értékelést fogadtak el kedden a magyar konvergenciaprogramról, mondta Brüsszelben Veres János pénzügyminiszter.

Batiz András kormányszóvivő szerint Magyarország nem intőt, hanem biztatást kapott Brüsszelben.

A pénzügyminiszter az InfoRádióban elmondta: a jóváhagyott változatban az szerepel, hogy a bizottság tavaly őszi előrejelzése szerint a módosított 2005-ös magyar hiánycél elérhető, és ezt alátámasztják a legfrissebb pénzforgalmi adatok is.

Újdonság a Veres János szerint az is, hogy az állásfoglalás szerint a konvergenciaprogramban megjelölt célok összhangban vannak az iránymutatásokkal, az a megfogalmazás pedig, hogy magasabb hiány kialakulása lehetséges, most már úgy szerepel, hogy ez a lehetőség akkor áll fenn, ha a programot nem támasztják alá megfelelő intézkedésekkel.

A miniszteri ülésen vita nélkül hagyták jóvá a szöveget.

Domokos László, a költségvetési és pénzügyi bizottság fideszes alelnöke szerint a döntés azt jelenti, hogy a magyar kormány újabb intőt kapott az uniótól az euró bevezetését szolgáló program miatt, mert az kidolgozatlan és megalapozatlan.

Az Európai Unió mára teljesen lemondott arról, hogy ezzel a kormánnyal érdemben együtt lehet dolgozni, ezért kivárnak a választások utánig - tette hozzá a fideszes politikus.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Veres János a brüsszeli jelentésrõl
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást