Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Az MNB szerint elhibázott az Európai Bizottság döntése

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Elhibázottnak nevezte a magyar konvergenciaprogrammal összefüggő európai bizottsági döntést a Magyar Nemzeti Bank elnökhelyettese. A pénzügyminiszter szerint minden felelős magyar közhivatalnoknak az ország érdekében kellene nyilatkoznia.

Adamecz Péter a brit Reuters hírügynökségnek azt mondta, hogy a jegybank azt szerette volna, ha a "nyomásgyakorlás több fegyelmező eszközt tartalmazott volna".

A bizottság mostani döntése lehetőséget ad a kormánynak a szükséges változtatások halogatására - tette hozzá.

Adamecz Péter közölte, hogy a testület jelentése növeli a pénzügyi válság kockázatát.

A Reuters emlékeztetett arra, hogy a magyar kormány a konvergenciaprogramban a GDP-hez viszonyított államháztartási hiány 1,4-1,4 százalékpontos csökkentését vállalta a következő két évre.

Az Európai Bizottság kérdésesnek tartja, hogy idén sikerül-e a GDP 4,7 százalékára leszorítani az államháztartási hiányt.

Az MNB elnökhelyettese azt mondta, hogy bárki kerüljön hatalomra az idei választások után, gyorsan kell cselekednie Magyarország szavahihetőségének visszaszerzéséért.

A pénzügyminiszter az InfoRádiónak azt mondta: valamennyi felelős magyar közhivatalnoknak az ország érdekében kellene nyilatkoznia, tartózkodva attól, hogy bírálja az Európai Bizottságot.

Veres János kényszerképzetnek nevezte, hogy a bizottság döntése növelné a pénzügyi válság kockázatát.