eur:
393.74
usd:
365.02
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

A Fitch rontotta az ukrán kilátást a belpolitikai zűrzavar miatt

Pozitívról stabilra rontotta vissza Ukrajna szuverén adóskockázati osztályzatának kilátását - vagyis egyelőre levette az ukrán adósság felminősítését a napirendről - csütörtökön a Fitch Ratings, a belpolitikai zűrzavarra hivatkozva.

A legnagyobb európai hitelminősítő csütörtöki londoni közleménye szerint a kilátásrontás az ukrán kül- és beladósság "BB mínusz" osztályzatára vonatkozik.

Ez a besorolás még mélyen a nagy hozamot kínáló, spekulatív kockázati sávon belül van, három osztatra a már nem teljesen bóvlinak tekintett, de még mindig csak megszorításokkal befektetésre ajánlott "BBB" sáv aljától is.

A Fitch az ukrán osztályzati kilátás rontását azzal indokolta csütörtöki londoni közleményében, hogy a parlament a héten bizalmatlansági indítványt fogadott el a kormánnyal szemben.

Jóllehet a lépésnek valószínűleg csak minimális rövid távú gazdaságpolitikai hatásai lesznek, és a Jehanurov-kormány várhatóan a helyén marad ügyvezetőként a márciusi választásokig, a parlamenti aktus azonban tovább élezte a feszültséget a fő politikai tömbök között.

A hitelminősítő szerint az új kormány megalakítása elhúzódó folyamat lesz, és gyenge, szakadásnak kitett koalíciót eredményezhet. Ebben a helyzetben a szerkezeti reformok kilátásai romlottak, és nőtt annak a kockázata, hogy Ukrajna lassú, vagy nem megfelelő gazdaságpolitikai lépésekkel reagál a gázárügyre vagy bármely jövőbeni sokkra.

Címlapról ajánljuk
Hét órán belül két késelés Londonban - képek

Hét órán belül két késelés Londonban - képek

Alig terjedt el a brit közösségi médiában egy londoni vonaton történt, brutális késelésről szóló videó, pár órával később egy metróállomásról jelentettek hasonló támadást. A késes támadások korábban bűnbandák vagy tinédzserek leszámolásaira voltak jellemzők.

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×