A Fitch rontotta az ukrán kilátást a belpolitikai zűrzavar miatt

Infostart
2006. január 12. 12:59
Pozitívról stabilra rontotta vissza Ukrajna szuverén adóskockázati osztályzatának kilátását - vagyis egyelőre levette az ukrán adósság felminősítését a napirendről - csütörtökön a Fitch Ratings, a belpolitikai zűrzavarra hivatkozva.

A legnagyobb európai hitelminősítő csütörtöki londoni közleménye szerint a kilátásrontás az ukrán kül- és beladósság "BB mínusz" osztályzatára vonatkozik.

Ez a besorolás még mélyen a nagy hozamot kínáló, spekulatív kockázati sávon belül van, három osztatra a már nem teljesen bóvlinak tekintett, de még mindig csak megszorításokkal befektetésre ajánlott "BBB" sáv aljától is.

A Fitch az ukrán osztályzati kilátás rontását azzal indokolta csütörtöki londoni közleményében, hogy a parlament a héten bizalmatlansági indítványt fogadott el a kormánnyal szemben.

Jóllehet a lépésnek valószínűleg csak minimális rövid távú gazdaságpolitikai hatásai lesznek, és a Jehanurov-kormány várhatóan a helyén marad ügyvezetőként a márciusi választásokig, a parlamenti aktus azonban tovább élezte a feszültséget a fő politikai tömbök között.

A hitelminősítő szerint az új kormány megalakítása elhúzódó folyamat lesz, és gyenge, szakadásnak kitett koalíciót eredményezhet. Ebben a helyzetben a szerkezeti reformok kilátásai romlottak, és nőtt annak a kockázata, hogy Ukrajna lassú, vagy nem megfelelő gazdaságpolitikai lépésekkel reagál a gázárügyre vagy bármely jövőbeni sokkra.