eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Õszig várhat az EU a magyar teljesítmény megítélésével

A legfrissebb brüsszeli információk szerint az Európai Bizottság várhatóan kiváró álláspontra helyezkedik abban a jelentésben, amelyet szerdán hoz nyilvánosságra a felfrissített magyar konvergencia-programról. A bizottság ugyanakkor feltehetően a program kiegészítését javasolja majd.

Sajtóértesülések szerint az Európai Bizottság figyelembe veszi, hogy Magyarországon az idén választások lesznek, és az általa várt, hosszabb távú feladatok nagy részét a voksolások előtt nem ismerteti.

Egy neve elhallgatását kérő bizottsági tisztviselő a hét elején azt mondta: a testület inkább az év második felében készül érdemibb lépésekre. Az Európai Bizottság várhatóan nyolchónapos határidőt javasol újabb intézkedések kidolgozására, és a hiányzó adatok pótlására.

A frissített magyar konvergencia-programban Budapest változatlanul 2008-ra tervezi a maastrichti követelmények teljesítését. A programban az ideihez hasonló, 1,4 százalékos GDP-arányos hiánycsökkentéssel számol a kormány a következő évekre, így az államháztartás hiánya, amely tavaly nem haladta meg a GDP 6,1 százalékát, 2008-ban már csak 1,9 százalékos lenne.

A bizottsági jelentés kiszivárogtatott tervezete szerint a középtávú magyar költségvetési program nem garantálja az államháztartási hiány oly mértékű csökkentését, amely lehetővé tenné az euró 2010-re tervezett bevezetését.

Az Európai Bizottság szerint állítólag a programból fontos részletek és adatok is hiányoznak, ezért a testület várhatóan nyolchónapos határidőt javasol a program feljavítására.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×