Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Csúcson az eminens szlovák korona

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Rekordszintre emelkedett az euróhoz képest a szlovák korona. Északi szomszédunk 2009-ben kíván az euróövezethez, de elemzők szerint a gazdaság javuló teljesítménye fényében techinkailag ez akár 2008-ban is elképzekhető lenne.

Új rekordra emelkedett hétfőn a szlovák korona az euróhoz képest: 37,470/euróra. Elemzők szerint a jó szlovák gazdasági kilátások és a közép-európai piacokon uralkodó kedvező hangulat segítette az árfolyamcsúcshoz a szlovák valutát.

A korona jelenleg 2,6 százalékkal haladja meg az ERM-II.-ben megállapított központi paritását. Elemzők szerint a szlovák koronát az utóbbi időben különösen az segítette, hogy Szlovákia novemberben belépett az euróövezet előszobájaként számon tartott ERM-II. árfolyamrendszerbe.

Elemzők szerint a visegrádi négyek közül a "mintagyerek" mindenképpen Szlovákia, amely a tavaly novemberi ERM-II. csatlakozás után 2009 elején már euróövezeti tag lehet, de technikailag ez akár már 2008-ban is lehetséges.

A BNP Paribas elemzői úgy vélik: a korai ERM-II.-belépésről hozott döntés mögött az a meggondolás áll, hogy Szlovákia elkerülje a térségi befektetői hangulatváltozások hajtotta árfolyamkilengéseket 2006-ban.

A Standard & Poor's, a világ legnagyobb hitelminősítője a szlovák ERM-II belépést követően Londonban kiadott elemzésében azt írta: az, hogy Szlovákia tagja lett a mechanizmusnak, "A mínusz/A-2" szintű rövid és hosszú futamú bel- és devizaadósi minősítésének további javítását támasztja alá. A két minősítésre máris pozitív kilátás van érvényben. Az S&P szerint Szlovákia 2007-re várhatóan az összes maastrichti feltételt teljesíti.