Csúcson a zloty, a cseh és a szlovák korona

Infostart
2006. január 9. 16:41
Jó napjuk volt hétfőn a cseheknek, a lengyeleknek és a szlovákoknak, hiszen mindhárom valuta árfolyamcsúcsot döntött. A cseh gazdaság 4,9; a szlovák 6,2; míg a lengyel 4,7 százalékkal bővült. A visegrádi négyek közül Magyarország áll az utolsó helyen a gazdaság 4,5 százalékos növekedésével. A forint is erősödött, annak ellenére, hogy egy kiszivárogtatott hír szerint szerdán az Európai Bizottság újabb figyelmeztetést javasol majd Magyarországnak a magas költségvetési hiány miatt.

Kiemelkedő napot zárt a cseh, a lengyel és a szlovák gazdaság, hiszen mindhárom ország nemzeti valutája árfolyamrekordot döntött.

Csehországban a korona hétfőn a decemberben felállított 28,800 korona/eurós csúcsot döntötte meg 28,790/eurós árfolyammal. Később aztán visszaállt 28,800-ra, amelyen kora délután is jegyezték.

Tavaly az export vezette erős gazdasági növekedés és az erőteljes külföldi tőkebeáramlás 5,5 százalékkal növelte a korona erejét.

A cseh gazdaság a tavalyi harmadik negyedévben 4,9 százalékkal teljesített többet, mint a 2004 harmadik negyedében.

Lengyelországban a pénzpiacok 43 havi csúcsra juttatták a zlotyt, annak köszönhetően, hogy a hétvégén a reformer hírében álló Zyta Gilowska váltotta le a pénzügyi tárca élén Teresa Lubinskát.

A zloty hétfő reggel 3,7720/euró volt, a pénteki késői 3,8080/euró után. A dollárhoz viszonyított árfolyam 3,1143 volt hétfő reggel, a pénteki késői 3,1380 után.

Lubinska távozása már régóta várható volt, miután nem sikerült elnyernie a tőkepiacok bizalmát. Elemzők szerint a kinevezés a kormány reformszelleműbb irányvonalát jelzi, és azzal is összefüggésben állhat, hogy ha a parlament a jövő heti szavazáson elutasítja a kormány idei költségvetési tervezetét, áprilisban előrehozott általános választások lehetnek.

Szlovákiában is rekordot döntött a nemzeti valuta. Magyarország északi szomszédja 2009-ben kíván az euróövezethez csatlakozni, de elemzők szerint a gazdaság javuló teljesítménye fényében technikailag ez akár 2008-ban is elképzelhető lenne.

A korona hétfőn új rekordra emelkedett az euróhoz képest: 37,470/euróra. Elemzők szerint a jó szlovák gazdasági kilátások és a közép-európai piacokon uralkodó kedvező hangulat segítette az árfolyamcsúcshoz a szlovák valutát.

Elemzők szerint a visegrádi négyek közül a "mintagyerek" mindenképpen Szlovákia, amely a tavaly novemberi ERM-II. csatlakozás után 2009 elején már euróövezeti tag lehet, de technikailag ez akár már 2008-ban is lehetséges.

Magyarországon is erősödött a forint a bankközi devizapiacon, az eurót fél négykor 249,90/250,00 forinton jegyezték, 50 fillérrel a pénteki 250,40/50 forintos árfolyam alatt. Ez a forint november eleji erejét idézi.

Az átlagos forgalomban az eurót 249,65 ás 250,15 forint között jegyezték, de nem maradt tartósan 250 forint alatt. A piacon úgy vélik, hogy ehhez nem volt köze annak a kiszivárogtatott hírnek, amely szerint szerdán az Európai Bizottság újabb figyelmeztetést javasol majd Magyarországnak a magas költségvetési hiány miatt.

A brit forrás úgy tudja, hogy a bizottság szeptemberi, a magyar parlamenti választások utáni határidőt jelöl meg az új hiánycsökkentési terv elkészítésére, emiatt nem várható azonnali piaci hatás.