eur:
394.63
usd:
371.87
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma

Miről is szól az orosz-ukrán gázegyezség?

Vegyesvállalatot hozott létre az orosz Gazprom és az ukrán Naftohaz, így biztosítva majd Ukrajna gázellátását. A megállapodás értelmében a cég vásárolhat közép-ázsiai országokból is.

Az öt évre szóló egyezség szerint a két cég RosUkrEnergo nevű vegyesvállalata bonyolítja majd a gázüzletet. A vállalatban a Gazprom részesedése - a Gazprombank révén - 50 százalékos. Tagja a cégnek az osztrák Raiffeisen Investment AG egyik leányvállalata is.

A RosUkrEnergónak a Gazprom ezer köbméterenként 230 dollárért adja az orosz földgázt, de a cég ennél olcsóbban is beszerezhet gázt a közép-ázsiai országokból. Az ukrán Nafthoznak végül ezer köbméterenként 95 dollárt kell majd fizetnie a nyersanyagért.

A felek megállapodtak arról is, hogy vezetékrendszer használatáért a Gazprom ezer köbméterenként és száz kilométerenként 1,6 dollárt fizet Ukrajnának az eddigi 1,09 dollár helyett.

A megállapodás biztosítja Európa stabil ellátását - jelentette ki Alekszej Miller, a Gazprom vezérigazgatója.

Nemzetközi reakciók

Az ukrán elnök közölte: elégedett a megállapodással. Viktor Juscsenko szerint Ukrajna teljesíti minden kötelezettségét az orosz gáz európai országokba történő szállítását illetően.

Az Európai Bizottság üdvözölte az egyezséget. Andris Piebalgs energiaügyi biztos közölte: a közösség örül annak, hogy a felek olyan megállapodásra jutottak, amely mindkettőjük számára előnyös.

Üdvözölte a megállapodást Gyurcsány Ferenc miniszterelnök is. A kormányfő szerint az ukrán-orosz gázkrízis ezzel megoldódott.

Hegedűs Miklós, a GKI Energiakutató Intézet ügyvezetője az InfoRádióban azt mondta: a megállapodás rámutatott arra, hogy a piaci viszonyokat nem lehet figyelmen kívül hagyni, a zsarolás pedig nem hoz eredményt.

Az Ukrajna és Oroszország közötti vitát az váltotta ki, hogy a Gazprom az eddigi kedvezményes 50 dollár helyett 230 dollárt kért Ukrajnától ezer köbméter földgázért.

A vita akkor mérgesedett el, amikor Oroszország január 1-jén megszüntette a gázszállítást Ukrajnába. Ennek nyomán számos európai országban - köztük Magyarországon - csökkent az orosz gázszállítmány mennyisége.

Moszkva emiatt azzal vádolta Kijevet, hogy megcsapolja a tranzitvezetékeket, ezt Ukrajna visszautasította.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×