Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Kóka: hosszú távú energetikai stratégia kell

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Hosszú távú energetikai stratégia kidolgozását sürgeti a gazdasági és közlekedési miniszter. Ennek érdekében Kóka János javasolni fogja az energiapiac mielőbbi liberalizálását.

Kóka János gazdasági és közlekedési miniszter a Magyar Távirati Irodának úgy fogalmazott: most látni igazán, hogy az egyoldalú energiafüggőség milyen veszélyeket rejt magában.

Kóka János közölte: javasolni fogja a szervezetnek, hogy az energetikai albizottság dolgozza ki az energiapiac mielőbbi liberalizálásának lehetőségét, sürgesse a stratégiai gáztárolók kiépítéséről szóló törvénytervezet elfogadását, valamint, hogy a V4-ek élén Magyarország lépjen fel az Európai Unióban-ban azért, hogy az egyoldalú függőség oldására épüljön alternatív gázvezeték.

A gazdasági és közlekedési miniszter hétfő este a BBC brit közszolgálati televízió hírcsatornájának telefonon azt nyilatkzta, hogy nem nevezné válságnak a kialakult helyzetet, ugyanakkor úgy vélte, hogy a mostani "felfordulásnak" hosszú távon rá kell irányítania a figyelmet azokra a kockázatokra, amelyekkel a térségnek az orosz energiaszállításoktól való "rendkívüli mértékű" függése jár.

Kóka János a BBC-vel azt is közölte, hogy a Gazprom keddre helyreállítja a magyar gázellátását. Ezt hétfő este a MOL Rt. üzleti és stratégiai kommunikációs vezetője is megerősítette. Kántor Sándor elmondta: az Oroszországból Ukrajnán át tartó gázvezetékben a nyomás szintje ismét eléri a szokásos értéket.