Az Unió napi 2 millió eurós büntetéssel fenyeget

Infostart
2005. december 22. 14:15
Az Európai Bizottság csütörtökön kilátásba helyezte, hogy a Microsoftnak napi 2 millió eurós büntetést kell fizetnie, ha nem tesz eleget egy 2004-es uniós határozatban rögzített trösztellenes kötelezettségének - közölte Neelie Kroes az EU versenyügyekben illetékes biztosa.

A Microsoftnak jobb dokumentációkat kell versenytársai rendelkezésére bocsátania, az átadott iratok ugyanis a 2004 évi döntést végrehajtását ellenőrző testület szerint nem teszik lehetőve, hogy a más operációs rendszereket használó gépek zökkenőmentes hálózati kapcsolatban legyenek Windows-t futtató munkaállomásokkal és szerverekkel.

A Microsoft egyelőre nem reagált a brüsszeli döntésre, a vállalatnak öt hét áll a rendelkezésére ahhoz, hogy ellenvéleményét kifejtse.

Az EU 2004 márciusában 497 millió eurós büntetés kifizetésére kötelezte a Microsoftot és emellett úgy döntött, hogy hálózati szoftverje kódját riválisaival meg kell osztania és a Windows-t a Media Player nélkül kell forgalmaznia. Az akkori döntés ellen a Microsoft fellebbezett.