Januártól változnak a banki feketelista szabályai

Infostart
2005. december 21. 11:21
A jövő év elejétől a lakossági ügyfelek számára kedvezően változnak a banki feketelistára - hivatalos nevén Központi Hitelinformációs Rendszerre (KHR) - vonatkozó szabályok.

Binder István, a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) szóvivője a parlament által hétfőn jóváhagyott változásokról elmondta: a módosítások középpontjában a fogyasztóvédelem áll. Így szabályozták a hitelintézetek tájékoztatási kötelezettségét és jogorvoslati lehetőséget biztosítottak a listára kerülőknek.

Fontos változás, hogy a parlament pontosította a listára való felkerülés szabályait, így a jövő évtől egyidejűleg két feltételnek kell teljesülnie: legalább a minimálbér összegét kitevő kölcsönösszeg megfizetésével kell folyamatosan, több mint 90 napon át késlekedni.

Az ügyfelek eddig nem vagy csak nehezen szerezhettek információt arról, hogy szerepelnek-e az adóslistán és nem állt rendelkezésükre megfelelő jogorvoslati rendszer. Januártól a pénzügyi intézményeknek már a szerződéskötés előtt, írásban tájékoztatniuk kell ügyfeleiket a szankció lehetőségéről, majd 30 nappal az adatok KHR-be való továbbítása előtt is. Ha pedig minden figyelmeztetés ellenére az ügyfél mégis a listán kötne ki, nyolc napon belül erről is értesíteni kell az érintettet.

Az ügyfelek évente egyszer ingyenesen, bármelyik hitelintézetnél tájékozódhatnak arról, hogy szerepelnek-e, s ha igen, milyen okból a BAR-listán - hangsúlyozta Binder István. A pénzintézetnek két munkanapon belül el kell juttatnia az ügyfél kérdését a KHR-t üzemeltető céghez (jelenleg ez a BISZ: Bankközi Informatika Szolgáltató Rt.), amelynek 5 napon belül válaszolnia kell a banknak, az pedig két munkanapon belül köteles tájékoztatni az ügyfelet.

Ha valaki álláspontja szerint jogosulatlanul került fel a listára, januártól kifogással élhet a hitelintézetnél vagy a BISZ-nél, amit az adatközpontnak 15 napon belül ki kell vizsgálnia, s az eredményről írásban tájékoztatnia az ügyfelet. Ha a beadványnak helyt adnak, két napon belül törölni kell az adatokat a listáról.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Binder István a feketelistáról
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást