eur:
394.26
usd:
370.39
bux:
65674.41
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma

Csökkent az amerikai fizetési mérleg hiánya

Az Egyesült Államok folyó fizetési mérlegének deficitje minimálisan csökkent az idei év harmadik negyedében, de így is a GDP 6,2 százalékával ért fel.

A harmadik negyedéves hiány értéke pénteken kiadott amerikai kormányadatok szerint 195,8 milliárd dollár volt, az elemzők arra számítottak, hogy jócskán 200 milliárd fölé kerül, megdöntve az eddigi hiányrekordot, amely az idei első negyedévben született, és értéke 198,7 milliárd dollárt ért el.

A hiány most azért tudott - egyébként mindössze egyetlen százalékkal - csökkenni, mert a biztosítók az amerikai vállalatoknak külföldről jelentősebb összegeket folyósítottak a Katrina és Rita hurrikánok okozta károk megtérítése kapcsán.

A folyó fizetési mérleg nagy hiánya elsősorban a külkereskedelmi mérleg hiányából adódik, a negyedévre ez 182,8 milliárd dollárnyi volt. A tőkemozgások harmadik negyedévi amerikai egyenlege is 13,5 milliárd dolláros amerikai többletkifizetést jelzett.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×