Tovább nőtt az ipari termelés

Infostart
2005. december 15. 09:23
Az év első tíz hónapjában az ipari termelés volumene 7,2 százalékkal volt magasabb, mint az előző év azonos időszakában, jelentette a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Az ipari termelés szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazított index szerint 1,8 százalékkal nőtt az előző havi, és - munkanaptényezővel korrigálva - 9,8 százalékkal emelkedett a tavaly októberi szinthez képest.
Az idén az első tíz hónapban az ipari export 11 százalékkal, októberben 11,3 százalékkal nőtt 2004 azonos időszakához viszonyítva.

Az októberi exportteljesítmény több mint kétharmadát a feldolgozóipar két alága adta. A feldolgozóipar legnagyobb exportőrének számító, a kivitel 46 százalékát adó villamos gép, műszer gyártásának exportvolumene 19,1 százalékkal nőtt.

Az ipar 2005. január-októberi belföldi értékesítése 4,4 százalékkal, az októberi 7,6 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz viszonyítva.

A feldolgozóipar termelése októberben 10,8 százalékkal, a bányászaté 3,1 százalékkal emelkedett 2004 azonos hónapjához viszonyítva. A villamosenergia-, gáz-, gőz- és vízellátás teljesítménye kismértékben, 0,3 százalékkal haladta meg a tavalyi bázis szintjét.

Kiemelkedően, 23,4 százalékkal nőtt az egyéb nemfém ásványi termék gyártása, a nagyarányú útépítések eredményeként.

Az ágazatok közül a legnagyobb mértékben, 11,5 százalékkal a textília, textiláru gyártása csökkent.