eur:
394.39
usd:
371.36
bux:
66912.35
2024. április 16. kedd Csongor

Reuters: nem változik az alapkamat az idén

A megkérdezett elemzők egyhangúlag úgy vélik, hogy az idén már nem változtat az alapkamaton a Magyar Nemzeti Bank - közölte a Reuters decemberi felmérésének eredményeit az MTI-vel csütörtökön.

Hozzáteszik: csaknem valamennyi elemző úgy véli, hogy nem csak hétfőn, de még januárban is 6 százalék marad az alapkamat. A következő lépés egy kismértékű csökkentés lehet, esetleg tavasszal, ugyanakkor a piacok bizonytalansága miatt néhány megkérdezett a kamatemelést sem zárja ki.

Miután a Fitch a múlt héten lejjebb vitte Magyarország adósminősítését, újra erősödni kezdtek a kamatemelési várakozások, a piacok eheti konszolidációja azonban a devizakereskedők és az elemzők szerint inkább a kamatok szinten tartásához szállított érveket a Monetáris Tanácsnak.

A kamatlazításra számítók többsége szerint az MNB a tavaszi választások környékén szánhatja el magát erre a lépésre, a kamatemelést valószínűsítők szerint pedig a várt lépés még a választások előtt megtörténik.

Volt olyan elemző is, aki szerint a következő hónapokban sor kerülhet egy kamatvágásra, az év hátralévő részében viszont a piacok nyomására az MNB jelentős kamatemelésre kényszerülhet.

"Pénzügyi válság nélkül a politikai elit aligha szánja el magát megszorító intézkedésekre és az állami adminisztráció reformjára" - mondta Békési Ilona, az Aegon Értékpapír Rt. elemzője. "Az őszi önkormányzati választások után az MNB arra kényszerülhet, hogy nyolc százalékra emelje az alapkamatot, védendő a forint árfolyamát" - tette hozzá.

Az infláció az elemzők szerint is az MNB és a kormány kijelölte céloknak megfelelő pályán marad a következő két évben. A konszenzus továbbra is 3,3 százalék decemberre. A jövő év végére az áfa csökkentések hatása 2 százalékra szoríthatja le az inflációt, de 2007 decemberére 2,9 százalékra emelkedhet - teszik hozzá.

Az államháztartás hiánya a nyugdíjreform költségeivel együtt jóval meghaladhatja jövőre a kormány által megcélzott szintet, a GDP 6,1 százalékát. A konszenzus szerint a deficit 7,9 százalék lehet jövőre.

Mivel a deficit lefaragásának menetrendjét az elemzők nem tartják tarthatónak, továbbra is azt gondolják, hogy jelentős késedelmet szenved az euró hazai bevezetése, konszenzusuk szerint ez 2013 előtt nem várható.

"Elég nagy a kockázata, hogy az EU visszadobja a legfrissebb konvergencia programot. Ebben az esetben (a Fitch után) más hitelminősítők is leminősíthetnek" idézi Suppan Gergelyt, a Takarékbank elemzőjét a felmérés.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.16. kedd, 18:00
Kaiser Ferenc
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense
Az Izrael elleni csapás oldhatja meg Ukrajna támogatásának kérdését – Híreink az ukrajnai frontról kedden

Az Izrael elleni csapás oldhatja meg Ukrajna támogatásának kérdését – Híreink az ukrajnai frontról kedden

Republikánus törvényhozók azt javasolták, hogy próbáljanak meg egy csak Izrael támogatására vonatkozó törvénycsomagot elfogadni. A Fehér Ház hétfőn azonban megismételte, hogy Joe Biden amerikai elnök nem fog jóváhagyni egy önálló, egyedül csak Izraelt támogató finanszírozási törvényjavaslatot, a csomagnak Ukrajna támogatását is tartalmaznia kell. Kijev közben elutasította azt az amerikai kérést, hogy ne támadjanak orosz olajfinomítókat.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×