eur:
395.68
usd:
372.06
bux:
0
2024. április 19. péntek Emma

Egyszerre sok és kevés a hentes, a lakatos és a varrónő

Egyes szakmákon belül egyszerre van jelen a munkaerőhiány és a munkanélküliség - derül ki az Állami Foglalkoztatási Szolgálat munkaerő-piaci adatgyűjtéséből.

A felmérés szerint sok olyan szakmunkás nem tud elhelyezkedni, akinek a szakmája egyébként keresett. Ennek elsősorban a földrajzi mobilitás hiánya az oka: a munkanélküli varrónők, hentesek és lakatosok nem költöznek a munkahelyek közelébe.

Ezen kívül problémát okoz, hogy a szakmunkásképzés éppen ezekben a keresett ágazatokban hanyatlik.

Munkaügyi szakemberek szerint a problémát a szakmunkásképzés igényekhez igazításával, a lakáspolitikán és a közlekedés fejlesztésén keresztül a mobilitás erősítésével lehetne kezelni.

Nem csak a szakmunkásoknál, az orvosoknál is munkaerőhiány van, különösen patológusból, gyerekgyógyászból, háziorvosból, radiológusból és altatóorvosból van kevés.

A felmérés szerint október-novemberben a regisztrált munkanélküliek száma meghaladta a 400 ezret, 30-32 ezer állás viszont minimum egy éve betöltetlen.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Újabb részletek az idősek jogosítványáról

A Közlekedési Alkalmassági és Vizsgaközpont (KAV) tájékoztatása szerint 2021-ben 93 680 fő tett sikeres B kategóriás vizsgát, 2022-ben pedig 99 174-en, közöttük igen magas korú jelentkezők is.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×