eur:
393.93
usd:
369.07
bux:
65290.66
2024. április 19. péntek Emma

Vendéglátók az alacsonyabb szerzői jogdíjakért

Érdekegyeztető tárgyalás összehívását kéri a kulturális miniszterhez írt levelében több turisztikai és vengélátóipari szervezet a jövő évi szerzői jogdíjak ügyében.

A levél szerint, amelyet az érdekvédelmi csoportok hétfőn juttattak el az MTI-hez, a szervezetek úgy látják, hogy a jelenleg Magyarországon alkalmazott díjtételek több esetben meghaladják az EU-15 országaiban fizetett díjtételeket, ugyanakkor a turisztikai fajlagos bevételek jelentősen elmaradnak a nyugat-európai országok szintjétől.

"A magyar turisztikai vállalkozások alacsony jövedelmezősége egyszerűen nem bír el további jogdíjemelést és már most is a magas adó és költségek miatt súlyos versenyképességi gondokkal küzdenek" - áll a Bozóki Andráshoz írt levélben.

A Magyar Szállodaszövetség, a Magyar Vendéglátók Ipartestülete, a Magyar Éttermi Szövetség, a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség, a Magyar Cukrászok Országos Szövetsége, a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK), valamint a Kereskedők és Vendéglátók Országos Érdekképviseleti Szövetsége úgy látja, hogy a szerzői jogdíjak mértékét megállapító, azt beszedő és kezelő Artisjus Magyar Szerzői Jogvédő Iroda Egyesület "deklarált céljainak további kritikátlan támogatása tovább erősíti azt a folyamatot, hogy közismert, népszerű, gyakran hazai szerzőktől származó zeneszámok és általában az élőzene eltűnik a magyar turisztikai kínálatból".

A szakmai szervezetek a levélben leszögezik, hogy tagjaikat továbbra is korrekt díjfizetésre szeretnék ösztönözni, ám ezt csak akkor tudják megtenni, "ha az Artisjus és a kulturális vezetés a felhasználók érdekeit is figyelembe veszi".

A levél szerint "a magánegyesület tevékenysége védett, perelhetetlen, így működése a jelenlegi formában sérti a vendéglátó - és szállodaipar, sőt, átláthatatlansága miatt a szerzők érdekeit is. A jelenlegi működése kiszolgáltatottá teszi a szerzőket és a felhasználókat egyaránt".

A kulturális miniszternek írt levél szerint évek óta egyoldalú küzdelem folyik az Artisjus és a teljes magyar turizmus vállalatai között. Ennek oka, hogy a monopolhelyzetben működő magánegyesület az eredményes gazdálkodás érdekében, társadalmi kontroll és az érintett szakmák érdekeinek figyelembe vétele nélkül alakíthatja a díjakat, azok megfizetési rendjét. "Ehhez minden évben megszerzi a mindenkori kulturális miniszter aláírását is" - áll a levélben.

Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

"Amíg nemzeti kormány lesz, Magyarország nem lép be az ukrajnai háborúba senkinek az oldalán" - jelentette ki a Fidesz EP-kampánynyitó rendezvényén pénteken Orbán Viktor pártelnök. "No migration, no gender, no war" - adta ki a hármas jelszót.

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×