eur:
394.08
usd:
368.38
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk

Szlovákia: gyorsuló gazdasági növekedés

Szlovákiában a harmadik negyedévben erősen gyorsult a gazdasági növekedés: 6,2 százalékra a második negyedévi 5,1 százalékról, rendre az egy évvel korábbihoz viszonyítva, jelentették a szlovák statisztikai hivatalban csütörtökön.

A gyorsulás fő táplálója a termelő-beruházás volt, amelyet nagy külföldi tőke-beáramlás segít, főleg az autóiparba. A termelő-beruházások 16,5 százalékkal gyarapodtak a harmadik negyedévben, miután a másodikban 10,7 százalékkal bővültek az egy évvel azelőttihez viszonyítva.

A háztartások fogyasztása 6,2 százalékkal nőtt a második negyedévi, 5,6 százalékos többlet után, rendre az egy évvel korábbihoz képest.

Az egy évvel azelőttihez képest a kivitel 16,1 százalékkal, a behozatal 11,6 százalékkal nőtt, megfordult a második negyedévi irányzat, amikor az export 5,0 százalékkal, az import 6,9 százalékkal emelkedett, átmenetileg növelve a kereskedelmi deficitet a beruházási javak gyors érkezése miatt.

Egész évre 5,7 százalékos, a jövő évi első negyedévre ugyancsak 5,7 százalékos gazdasági növekedést jósolt a hivatal csütörtökön.

Szlovákiában a gazdasági növekedés az idén meghaladhatja a tavalyi ütemet. Szeptember végén, a második negyedévi adatok ismertetésekor, a statisztikai hivatal még 5,1 százalékra rontotta az idei előrejelzését a korábban jósolt 5,3 százalékról.

A szlovák GDP a második negyedévben - 357,6 milliárd szlovák korona - változatlan áron 5,1 százalékkal volt nagyobb az egy évvel korábbinál, és így ismét a leggyorsabban nőtt a térségben. Változatlan áron és szezonális kiigazítással 5,2 százalékos volt a GDP-növekedés a második negyedévben az egy évvel azelőttihez képest.

Szlovákia gazdasága 5,1 százalékkal bővült az első negyedévben is a tavalyi első negyedhez képest, változatlan áron, értéke 332,5 milliárd szlovák korona volt. Változatlan áron és szezonális kiigazítással 5,2 százalékos többlet volt az első negyedévben is, csakúgy, mint a másodikban.

A jövő évi szlovák költségvetést 5,4 százalékos GDP-növekedésre alapozzák változatlan áron számolva, és azt remélik, hogy a gyors növekedés segíteni fog a hiány féken tartásában, javítva az euró bevezetésének esélyét. A központi bank 5,3 százalékot, az OECD 5,0 százalékot, az EU 5,5 százalékot vár jövőre Szlovákiában, és 6,3 százalékos ütemet 2007-ben.

A szlovák kormány 6,1 százalékos gazdasági növekedésre számít 2007-ben változatlan áron, amikor már teljes erővel termel majd a francia Peugeot és a dél-koreai Kia új gyára Szlovákiában.

A tavalyi utolsó negyedben 5,8 százalékos volt a GDP-növekedés az egy évvel korábbihoz viszonyítva, változatlan áron, a tavalyi harmadik negyedben 5,3 százalékos. Tavaly egész évben 5,5 százalékkal nőtt a szlovák hazai össztermék, változatlan áron.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 21:49
×
×
×
×