eur:
393.13
usd:
367.72
bux:
66074.04
2024. április 24. szerda György

A Fraport "nem igazán versenyez" a Budapest Airportért

Valószínűleg a brit BAA nyeri meg a Budapest Airport privatizációjára kiírt tendert, írja az MTI a brit Reuters hírügynökségre hivatkozva.

A Fraport azonban "nem igazán versenyez" a továbbiakban, mondta egy meg nem nevezett bennfentes kedd reggel a Reuters hírügynökségnek. - Nyugodtan feltételezhető, hogy a pályázatot a BAA nyeri meg, a Fraport nem fog nyerni - idézte a hírügynökség a meg nem nevezett személy véleményét.

A ferihegyi nemzetközi repülőteret üzemeltető Budapest Airport Rt. privatizációjára három kötelező érvényű ajánlat érkezett.

Az Állami Privatizációs és Vagyonkezelő Rt. (ÁPV) hétfői közleménye szerint határidőre a brit BAA International Ltd, a német Fraport AG Frankfurt Airport Worldwide és a Deutsche Bank AG brit leányvállalata, a HAH Limited alkotta konzorcium valamint a német Hochtief Airport GmbH, a Hochtief AirPort Capital és a kanadai Caisse de depot et placement du Quebec összetételű konzorcium adott be ajánlatot.

Az ausztrál Macquarie Airports Holding és a dán Copenhagen Airports már korábban jelezte, hogy nem pályázik a ferihegyi repülőtér üzemeltetésére.

Az ajánlatok jogi, érvényességi és szakmai szempontból történő értékelése megkezdődött. Az ÁPV Rt. a munkavállalói érdekképviseletekkel lefolytatott véleményeztetést követően hozza meg a tender győzteséről és a szerződéskötésről szóló döntését, amelynek részleteiről a közvéleményt is tájékoztatni fogja - áll az ÁPV Rt. közleményében.

Azt még nem tudni, hogy a korábban kiszivárgott 390 milliárd forintos ajánlatot tovább emelték-e a befektetők a ferihegyi repülőteret üzemeltető Budapest Airport Rt. privatizációs pályázatán, mert az ÁPV erről nem kívánt nyilatkozni, de egyes sajtóértesülések már ennek csaknem kétszeresét is tudni vélték.

A Budapest Airport privatizációjáról szóló ez év júniusi kormányhatározat október 26-án publikált módosítása egyértelművé tette, hogy permentesen értékesítik a BA Rt. 75 százalék mínusz egy szavazat tulajdoni hányadot megtestesítő részvénycsomagját.

Az LRI megszüntetéséből és a Ferihegy Utasterminál Fejlesztő Kft. (FUF) működtetési jogainak 2002. eleji megszűnéséből eredő - jogerős bírói ítélettel alátámasztott - követelés tekintetében az ÁPV Rt.-nek kell helytállnia - derült ki a kormányhatározatból.

A ferihegyi repülőtéren tavaly 6,46 millió utas fordult meg, ami 28,6 százalékos éves növekedést jelentett. Az idén 17,5 százalékos forgalombővülést, 7,59 milliós utast várnak. A 8,02 milliárd forint jegyzett tőkéjű Budapest Airport Rt. tavaly konszolidáltan 32,97 milliárd forint nettó árbevételt ért el és a kamatfizetés, adózás, értékcsökkenési leírás és amortizáció előtti nyeresége (EBITDA) az árbevétel 47 százaléka, 15,43 milliárd forint volt.

Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor a Szakma Sztár fesztiválon: ha csinálsz valamit, csináld világszínvonalon, ez rám is vonatkozik

Orbán Viktor a Szakma Sztár fesztiválon: "ha csinálsz valamit, csináld világszínvonalon, ez rám is vonatkozik"

Nehéz ugyan szerinte kisilabizálni, hogy mit hoz a jövőt, de a kormány segít abban az MKIK-val összefogásban, hogy megfelelő, korszerű, időt álló képzésben részesülhessenek a fiatalok egy veszélyes világban is - mondta a miniszterelnök egy fiatalok szakmaválasztását segítő fesztivál szónokaként.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
Hogyan és miből valósítaná meg az EU a zöld átállást?

Hogyan és miből valósítaná meg az EU a zöld átállást?

Egyre nagyobb figyelmet kap az unióban a zöld átállás megvalósítása, amihez különböző támogatási keretösszegek állnak rendelkezésre. A legnagyobb prioritás most ezen a téren az EU-ban a tiszta energia kérdése. Az ebbe történő befektetés segít megvalósítani a célokat. Az Európai Bizottság több fronton küzd a zöld átállás megvalósulásáért, ehhez 93 milliárd euró áll rendelkezésre, amivel ez most a legnagyobb ilyen projekt a világon - hangzott el a Portfolio Sustainable Tech 2024 konferenciáján, ahol Petri Bernadett, a Közigazgatási és Területfejlesztési Minisztérium közvetlen uniós források felhasználásának koordinációjáért felelős miniszteri biztos, a Magyar Fejlesztésösztönző Iroda (MFOI) ügyvezető igazgatója többek között az EU-s pályázati lehetőségekről beszélt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×