Célegyenesben az EU-költségvetés vitája

Infostart
2005. december 5. 11:55
Hétfőn ismerteti a brit kormány a 2007 és 2013 közötti uniós költségvetésre vonatkozó javaslatait a brüsszeli bizottsággal. A brit sajtó úgy tudja, hogy az előterjesztés az agrártámogatások lefaragását kezdeményezi a kelet-európaiaknak szánt támogatások visszafogása helyett.

A The Sunday Times brit lap szerint a hétfőn beterjesztendő javaslat igyekszik leszerelni azokat a bírálatokat, amelyek szerint Tony Blair brit miniszterelnök a kelet-európai tagországoktól akar pénzt elvenni és egyben jelzi, hogy London kész jelentős engedményekre is saját visszatérítése ügyében.

A Sunday Times brit lap értesülése szerint London évi 1 milliárd fonttal csökkentené a közös agrárpolitika alapján kifizetett mezőgazdasági támogatásokat a következő költségvetési időszakban.

A Financial Times hétvégi kiadása ugyanakkor úgy értesült, hogy London összesen 4-6 milliárd fontot adna fel a neki 1984 óta járó uniós visszatérítésből oly módon, hogy a kelet-európai új tagoknak szánt fejlesztési juttatásokat kiveszik a brit visszatérítés számítási képletéből.

A lap szerint a brit javaslat az agrártámogatások gazdagabb kedvezményezettjeinek, például Franciaországnak juttatna kevesebb pénzt.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást