Nyitókép: MTI/Ujvári Sándor

Eloszlatunk egy tévhitet a torokfájás "csípős" kezeléséről

Infostart
2024. november 3. 06:00
Az orvosok szerint inkább csak népi hiedelem, hogy a csípős fűszerek felveszik a harcot a vírusokkal és a baktériumokkal, megtisztítják és felszabadítják a légutakat.

Egy tányér csípős bableves, tüzes thai csirke, vagy chilis mártás, azaz a pikáns ételek megoldást jelentenek, ha kapar vagy fáj a torkunk. Sokan léggúttísztítónak látják az erős paprikák különböző válfajait, melyek elpusztítják a különböző kórokozókat.

De prof. Michael Deeg, a Német Fül-orr-gégész Szakorvosok Egyesületének tagja szerint ez tévedés - írja a webbeteg.hu.

Aki ezt a módszert alkalmazza, csupán becsapja a szájüregében található érzőidegeket: a csípősség elnyomja a torokfájást, de nem szünteti meg azt – mondja Deeg.

Csípős étel, fűszer fogyasztása után több folyamat indul el a szervezetben: endorfin, azaz "boldogsághormon" szabadul fel, mely kellemes érzést okoz, ezenkívül az ezekben a fűszerekben lévő kapszaicin idegvégződésekre gyakorolt hatása miatt a torok,

a szájüreg és a garat egy időre érzéketlenné válik,

ezért tapasztalható a fájdalom enyhülése.

Rövid idő elteltével azonban ez a hatás elmúlik, s a fájdalom visszatér.