Nyitókép: Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt.

Kutyahalakkal árasztották el a Balatont

Infostart
2024. október 1. 04:40
A Balatoni Limnológiai Kutatóintézet tihanyi kikötőjében 10 000 darab egynyaras korosztályú menyhalat telepítettek a Balatonba - közölte a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. A menyhalat a horgászok számos néven ismerik, az egyik változat a kutyahal.

A most telepített halak kicsit olyanok, mint Ságvári Endre, hiszen majdnem 32 neve van a menyhalaknak is, miként a kommunista exhősnek.

A telepítésről a Balaton halgazdálkodási vállalata számolt be, az akcióról egy videót is alkottak a horgászoknak:

@balatoni_halgazdalkodas 10 000 db egynyaras menyhal érkezett a Balatonba. ?? #balaton #lakebalaton #fy #fyp #foryoupage #balatonihal #haltelepites #menyhal ♬ original sound - balatonihalgazdalkodas

A Wikipédia szerint több népies elnevezése is ismert a menyhalaknak: kutyahal, téliharcsa, méhal, ményhal, menyus, törzsökhal, nagyagyú hal, tarka meny(hal).

A menyhal télen érzi magát elemében, meleg vízben nyári álmot alszik. Nyilvánvaló tehát, hogy a menyusokat a téli turizmus fellendítésére küldik a Balatonba. A messzi észak hideg tavaiban a menyhalak gigászi példányai 30-40 kilogrammos tömeget is elérhetnek, de a klímaváltozás által sújtott magyar vizekben csupán ennek a méretnek az egytizedét érhetik el.

Tihanynál 11 méter mély a tó, ott találhatnak majd a menyusok nyáron is hűvösebb vizet.

A menyhalak szaporodása is igen izgalmas, erről itt olvashatnak egy leírást!

Forrás: Wikipédia