Nyitókép: Pixabay

Új időszámítás jön a jelszavaknál, sokak nagy örömére

Infostart
2024. szeptember 24. 04:20
A biztonság érdekében muszáj mindenhol bonyolult jelszavakat megadni, ezeket azonban nem könnyű követni, fejben tartani. A Google újításával viszont egyszerűsödik a rendszer, hamarosan nem kell már ezzel bíbelődni.

Egy lépéssel közelebb a jelszómentes jövőhöz: az Android után már asztali számítógépeken is szinkronizálja az azonosítókulcsokat a Google Jelszókezelő, mellyel még egyszerűbb lesz a belépés az egyes szolgáltatásokba - írja a Gizmodo cikke nyomán a hvg.hu. Hozzáteszik, ez nem egyszerűen könnyítés, hanem még biztonságosabb módszer is.

A vállalat egy blogbejegyzésben jelentette be az újítást. Mint írják, a funkció eddig csak az androidos készülékeken működött teljes mértékben, és bár más eszközökkel is használható volt, ám csak körülményesen,ugyanis a telefonnal le kellett olvasni egy QR-kódot.

Ez azonban a múlté, és már Windows, macOS és Linux rendszereken mentett jelszavak is menthetők lesznek a jelszókezelőbe, így automatikusan szinkronizálódnak is valamennyi eszköz között.

Azaz ezentúl elég lesz az ujjlenyomat- vagy arcalapú (biometrikus) azonosítás, amikor be szeretnénk jelentkezni egy szolgáltatásba . írja a lap. Ez amellett, hogy kevesebb időt vesz igénybe, még biztonságosabb is, mint a hagyományos jelszavas rendszer. Viszont szükséges emellett egy hatjegyű PIN-kód létrehozása is, ami további védelmet jelent.

A Google a végpontok között titkosítja ezt a PIN-t, így senki sem fér hozzá, még maga a cég sem, ám ha valakinek még egy ilyen hosszúságú kulcs sem elég, az létrehozhat egy hosszabb alfanumerikus PIN-kódot is.