Nyitókép: Pixabay

Ezek a turisták számára a legbiztonságosabb országok és városok

Infostart
2024. szeptember 24. 06:13
Két felmérés is készült a témában.

A globális békeindex (Global Peace Index, GPI) békességük és közbiztonságuk alapján rangsorolta a nemzeteket és régiókat. Eszerint a legnagyobb biztonságban Izlandon érezhetjük magunkat, a szigetországot Írország és Ausztria követi a sorban. Közvetlen térségünkben Szlovénia (9) és Csehország (12) is kimondottan biztonságos. A 163 államot rangsoroló listán Magyarország egyébként szintén a TOP20-ban szerepel, a 14. helyen. Horvátország a 15. helyre került - írta az Economx.

A Numbeo európai városok biztonságát összevető listája szerint jelenleg Hága áll a legbiztonságosabb európai városok listájának élén. Bár itt is vannak többé-kevésbé biztonságos területek, de a bűnözési ráta összességében viszonylag alacsony. A tömegközlekedés megbízható és biztonságos, a taxiszolgáltatások szabályozottak és megbízhatóak.

A lista második helyére befutó norvég Trondheim és a harmadik helyre sorolt München szintén ajánlott úticél. Közvetlen közelünkben kimondottan biztonságos a horvát főváros, Zágráb (6). A szlovén főváros, Ljubljana pedig a 7. helyre került. Budapest az 51. helyen áll a listán, elsősorban azért, mert a külföldiek szerint a klubokban, éttermekben és szórakozóhelyeken többet számolnak fel a turistáknak, mint az aktuális árak, illetve taxisofőrök is átverhetik az utazókat.

Míg az országlista végén elsősorban háborúkkal, polgárháborúval sújtott államok találhatók, addig a városlista végén olyan helyek, mint Nápoly, Birmingham, Coventry, Marseille és Bradford.