Nyitókép: Pixabay

Kiadós mennyiségű eső közeledik – előrejelzés, térkép

Infostart
2024. szeptember 11. 05:00
Kis pihenőt tart a légkör, de csak átmenetileg: a hét második felében mediterrán ciklon érkezik, és itt lesz felettünk napokig.

Szerdán többnyire napos idő valószínű gomoly- és fátyolfelhőkkel, de lassanként a Tiszántúlon is szakadozik, gomolyosodik a felhőzet. A keleti megyékben legkésőbb kora délutánra szűnik meg teljesen a csapadék, emellett az Északi-középhegységben lehet néhány futó zápor. Az északnyugati szél csak kevés helyen élénkülhet meg. A legmagasabb nappali hőmérséklet 21 és 27 fok között alakul – derül ki a HungaroMet előrejelzéséből.

Csütörtökön nyugat felől egyre nagyobb területen megnövekszik, megvastagszik a felhőtakaró. Eleinte csak nyugaton, északnyugaton, várható erősen felhős vagy borult idő tartós csapadékkal, majd estére várhatóan már a középső országrészt is eléri a felhőzet és vele együtt az eső, zápor. Néhol esetleg zivatar is kialakulhat.

Nyugaton kiadós mennyiségű eső valószínű.

Reggelre keleten párássá válhat a levegő, köd is képződhet. A Dunántúlon az egyre nagyobb területen északnyugatira forduló szél megerősödik, helyenként viharos lökések is kísérhetik, ezzel együtt markáns lehűlés érkezik. Hajnalban általában 12, 17 fok közötti értékeket mérhetünk, a hidegre hajlamos helyeken néhány fokkal hűvösebb is lehet. A csúcsérték általában 23 és 30 fok között valószínű, de a borongós nyugati tájakon 15 és 20 fok között alakulhat a maximum, mely ráadásul már a reggeli, délelőtti órákban beállhat, délutánra tovább csökken a hőmérséklet. Jelentős lesz tehát a hőmérsékleti kontraszt az ország nyugati és keleti tájai között.