Nyitókép: Julia_Sudnitskaya/Getty Images

Az időjárás sem igazán tudja eldönteni, mit akar

Infostart
2024. szeptember 10. 05:00
Megérkezett az ősz, és ez nemcsak a visszaeső hőmérsékletben, hanem a héten várhatóan érkező nagyobb mennyiségű csapadékban is megnyilvánul.

A hazánk fölött átvonuló hidegfront mögött a hét közepén átmenetileg visszamelegszik majd az idő, de már 30 fok alatt maradnak a csúcsértékek. A csütörtökön közelítő újabb hidegfront az Alpok fölött hullámot vet, Olaszország északi részei fölött pedig egy mediterrán ciklon is képződik, amely a hét végén örvénnyik majd a Kápát-medence fölött.

Ugyanakkor nagy a bizonytalanság, mert ha a ciklon középpontja csak alig 100 kilométerrel északabbra, vagy délebbre mozdul el a következő modellfuttatásokban, majd a valóságban, akkor az érzékelt időjárásban hatalmas lehet a különbség; mindazonáltal a pillanatnyi várakozások alapján péntektől jelentős csapadékra van kilátás – hangzik el a HungaroMet videós előrejelzésében.

A Dunántúlon gomolyfelhők zavarják időszakosan a napsütést, és már a keleti országrészben is egyre többfelé felszakadozik a felhőzet, de maradnak tartósan borult tájak. A csapadékrendszer fokozatosan gyengül, legkésőbb délután északkeleten is megszűnik a tartós eső, de mögötte elsősorban a Dunától keletre helyenként zápor kialakulhat.

Az északnyugati, északi szél a keleti harmad kivételével sokfelé lesz erős, helyenként viharos. Késő délutántól kezd veszíteni erejéből a szél. A legmagasabb nappali hőmérséklet többnyire 21 és 26 fok között valószínű, ennél hűvösebb idő a tartósan felhős, csapadékos keleti, északkeleti tájakon lehet.

Szerdán napos, átmenetileg melegebb időre készülhetünk, és csak kevés helyen lehet futó zápor. Csütörtökön szintén meleg, napos idő ígérkezik a Dunától keletre, nyugaton azonban beborul az ég, és már eső, zápor és zivatar is várható. Pénteken – bár nagy a bizonytalanság – kiadós csapódék várható, viszont hatalmas hőmérsékleti különbség ígérkezik az ország nyugati és keleti tájai között: az Alpokalján csak 10 fok körüli hőmérséklet várható, a keleti határnál akár 30 fok is lehet. Szombatra és vasárnap jelentősen visszaeshet a hőmérséklet.