Nyitókép: Pixabay

Nagyon rég nem látott dolog következik most az időjárásban

Infostart
2024. szeptember 7. 06:00
A hétvégén még gomolyfelhős, napos és továbbra is meleg időben lesz részünk lokális záporokkal, zivatarokkal tarkítva, de már felsejlik a változás.

Kontinensünk északkeleti részén egy nagy kiterjedésű anticiklon található, nyugaton viszont egyre inkább mozgolódásba kezd a légkör: kialakulóban egy kelet felé mozgó ciklon, ami mögött hidegebb és nedvesebb léghullámok érik el a Kárpát-medence térségét.

A folytatásban a légörvényhez egy hullámzó frontálzóna társul, ami megközelíti hazánkat, illetve déli ágán egy sekély ciklon is felfűződik, ami határára megnövekszik a csapadékhajlam – hangzik el a HungaroMet videós előrejelzésében. A csapadék nagyja csak a jövő héten fogja elérni hazánkbat, a hétvégén csak záporokra, zivatarokra kell számítani.

Szombaton a sok napsütés mellett a Kelet-Dunántúl és a Tisza közötti területen intenzívebb lesz a gomolyfelhő-képződés, amelyekből délutántól arrafelé helyenként zápor, zivatar alakulhat ki. Másutt gomolyfelhős, napos időre számíthatunk számottevő csapadék nélkül. A keleties szelet élénk lökések kísérik. A legmagasabb nappali hőmérséklet 28 és 33 fok között várható.

Vasárnap is összességében napos és gomolyfelhős időre számíthatunk. A jövő hét elején viszont megérkezik a frontálzóna, így hűvösebbre és csapadékosabbra fordul az időjárásunk. A maximumok már nem érik el majd a 30 fokot, amire nagyon rég nem volt már példa; a legtöbb csapadék az ország nyugati felét fogja áztatni.