Nyitókép: MTI/AP

Ekkora gyémánt nincs, de van - videó

Infostart / MTI
2024. augusztus 25. 07:30
Hatalmas méretű, 2492 karátos nyers gyémántot bányásztak ki a botswanai Karowe bányában - jelentette be a Lucara kanadai gyémántbánya-vállalat, amely újságírók előtt is bemutatta a drágakövet.

Bár nem közöltek részleteket a drágakő minőségéről, a mérete alapján ez lehet a valaha talált második legnagyobb csiszolatlan gyémánt. A rekordot az 1905-ben Dél-Afrikában felfedezett, 3106 karátos Cullinan gyémánt tartja, amelynek darabjai a brit koronaékszereket és a néhai II. Erzsébet királynő személyes ékszereit díszítik.

Botswana a világ egyik legjelentősebb gyémántkitermelője. A Lucara szerint a gyémántbányászatból származó bevételek fontos társadalmi-gazdasági előnyöket nyújtanak a dél-afrikai országnak, ebből finanszírozza a helyi infrastruktúra, valamint az oktatási és az egészségügyi rendszer jelentős részét.

A botswanai kormány éppen a múlt hónapban terjesztett elő egy törvényjavaslatot, amely a Reuters szerint a bányászati engedélyt szerző vállalatokat arra kötelezné, hogy 24%-os részesedést adjanak a helyi cégeknek, amennyiben a kormány nem él részvényvásárlási jogával.

Értéke

Egy 1109 karátos gyémántot, amelyet 2016-ban tártak fel ugyanebben a bányában, 2017-ben 53 millió dollárért vásárolta meg Laurence Graff londoni ékszerész, a Graff Diamonds elnöke.