Nyitókép: Pixabay

Automatikusan küldik az autósoknak a büntetéseket ezek a kék oszlopok

Infostart
2024. augusztus 24. 06:00
Jó darabig lázban tartották az autósokat Németországban az utak mellett felállított, kameranyílásokkal tűzdelt oszlopok.

A német utak mentén elhelyezett, nagyjából egy méter magas, többkamerás forgalomfelügyeleti eszközök – amelyek a köznyelvben „Blue Blitzers”-ként terjedtek el – valójában nem sebességmérést végeznek, hanem egészen más célokat szolgálnak: az útdíjfizetést ellenőrzik ezekkel a kamerákkal – írta a vezess.hu.

A németek azért döntöttek az oszlopok használata mellett, mert olcsóbbak, modernebbek és lényegesen kisebb helyet foglalnak, mint a korábban elterjedt, a forgalmi sávok felett átívelő fizetős hidak.

Az oszlopba integrált kamerák több képet készítenek az érintett járműről, és útdíjfizetés hiányában az eljárás automatikusan indul. Az eszközök egyik ismertetőjegye, hogy soha nem villognak.

Az első útdíjellenőrző oszlopokat 2018-ban helyezték el, akkoriban még csak az autópályák mentén. Napjainkban a Toll Collect rendszer 0-24 órában felügyeli a forgalmat Németország mintegy 40 000 kilométer hosszúságú útszakaszán.