Nyitókép: Pixabay

A komoly büntetést kockáztatja, aki szabálytalan kerítést épít

Infostart
2024. augusztus 24. 06:20
Kerítés építhető, de nem akármilyen. Fontos szempont, hogy milyen magas és mennyi átlátható. A lényeg, hogy a várfalhoz hasonló kerítés szabálytalan lehet.

A kerítésépítés fő szabályait az országos településrendezési és építési követelményekről szóló, 253/1997. (XII. 20.) számú Kormányrendelet 44. §-a tartalmazza. A DAS Jogvédelmi Szolgálat összefoglalója szerint az egyik alapvető ide vágó tudnivaló, hogy senki nem köteles ingatlanát kerítéssel körbekeríteni, hacsak az adott település önkormányzati rendeletben mást nem ír elő - írja a divany.hu.

Érdemes tisztában lenni azzal is, hogy a kerítés műszaki építmények számít, ezért létesítéséhez nem szükséges építési engedély, ugyanakkor az önkormányzatok bejelentési kötelezettséget írhatnak elő rá.

Fontos szempont, hogy kerítés csak saját tulajdonú telekre építhető. Ha építését elrendelik, akkor „azt a telek homlokvonalán, az útról nézve jobb oldali telekhatáron és a hátsó telekhatár jobb oldaltól mért fele hosszán vagyunk kötelesek megépíteni és fenntartani”. Magyarán egy négyszögeletes, akkor két fél oldal a "mi" kerítésünk.

A szabályozás alapján a kapu csak befelé nyílhat, vagyis a nyitási irány nem lehet a közterület felé. Számít a kerítés magassága is: az építési törvény szerint megengedett

legnagyobb magassága 2,5 méter (támfalak esetében 3 méter) lehet.

A kerítés nem lehet tömör várfal, magyarán nem lehet akármilyen a beláthatósága, átláthatósága sem. Ezt a helyi önkormányzat szabályozhatja. A telken belül pedig az egyes külön használatú telekrészek csak nem tömör – például hézagos – kerítéssel vagy élősövénnyel válaszhatók el.

Az önkormányzatok településképi, településrendezési szempontok, az egységes utcakép miatt is előírhatnak külön szabályokat, például a kerítés anyagára, színére, átláthatóságára, magasságára - figyelmeztetett a fenti szabályokra reflektálva a jogsegélyszolgálat.