Nyitókép: Unsplash

Rémálom a Wizz Air londoni járatán, egy utas videóra is vette

Infostart
2024. június 28. 05:24
Senkinek sem esett baja a veszélyes természeti jelenségtől, a repülőgép zavartalanul tudta folytatni az útját.

Június 22-én reggel villámcsapás érte a Wizz Air egyik Londonba tartó járatát, amit az egyik utas telefonjával rögzített - írja a hvg.hu.

A videót feltöltő utas azt írta az esetről: "Az az érdekes, hogy a fény és egy kicsi hanghatás volt csak, a repülő zavartalanul folytatta az útját. Előttünk egy utas végighorkolta az utat, fel se riadt erre. Szóval egy kis döcögés volt, semmi más!"

A felvételen látszik, hogy a repülőjárat egy sűrű zivatarfelhőn halad keresztül, majd a dörgés közben látszik, ahogy egy villám telibe találja a gépet.

Mint írják, a villám vélhetően a repülő orrába csapott, és az elektromos töltés egy része a szárnyakon lépett ki. Lassítva látható, ahogy a villám több ponton is áthalad a gépen.

Megjegyzik, kevéssé ismert tény, hogy a villámcsapás nem tartozik a légi közlekedés veszélyes tényezői közé. Amíg egy villámmal való találkozás a földön végzetes lehet, a gépen ülve az utasok sokszor észre sem veszik, mivel a repülő Faraday-kalitkaként működik: a fémből készült géptörzs elvezeti az elektromos töltést, ezzel megvédi a benne utazókat.

A repülő érzékeny műszerei is védve vannak a túlfeszültség ellen, így a villám nem okozhat bennük kárt. Statisztikák szerint egy átlagos repülőgépbe évente egy-két alkalommal belecsap a villám, de ritkák az emiatt keletkező légi incidensek.

@zsom3ditz1 A plane got a lighting strike#fyp #aviation ♬ eredeti hang - zsom3ditz1