Nyitókép: Pixabay

Veszélyre figyelmeztet az egész országban a meteorológia

Infostart
2024. június 26. 08:00
Egy átmeneti lecsengés követően délután, estefele több hullámban alakulhatnak ki záporok, zivatarok, helyenként heves zivatarok is kialakulhatnak.

Az elvonuló zivatarok mögött délelőtt a legtöbb helyen átmenetileg csökken a felhőzet és a csapadék esélye, a nyugati, délnyugati tájakon viszont több maradhat a felhő. A déli, kora délutáni óráktól éjfélig egyre többfelé – éjfélig összességében több helyen várhatóak zivatarok –, amelyek részben egy délről, északra helyeződő rendszerbe szerveződhetnek.

A zivatarokat helyenként viharos szél (60-90 km/h), jégeső (1-3 cm-s átmérővel), felhőszakadás (30-50 mm) kísérheti. Elsősorban az ország délnyugati felében, illetve a középső országrészben néhol felhőszakadás (> 50 mm), 90 km/h feletti széllökés, jégeső (> 2-3 cm) előfordulhat.

A HungaroMet tájékoztatása szerint

valamennyi vármegyében első- vagy másodfokú figyelmeztetés van érvényben zivatar, valamint felhőszakadás miatt.

Pest, Baranya, Bács-Kiskun, Fejér, Somogy, Tolna és Veszprém vármegyében intenzív záporokból, zivatarokból rövid idő alatt 50 millimétert meghaladó csapadék hullhat. A villámlások mellett kockázatot jelent a szél, a jégeső is, amit villámárvizek kísérhetnek.

Érdemes lesz követni a radart és a veszélyjelzést, hívja fel a figyelmet a meteorológiai szolgáltató.