Nyitókép: Sheila Paras/Getty Images

Furcsa rendszámok bukkantak fel az utakon, aztán jöttek a hatóságok

Infostart
2024. január 15. 05:45
A hamisított jelzések miatt jókora büntetéseket is kiszabhatnak.

Az ideiglenes forgalomba helyezéssel és a próbarendszámokkal próbáltak trükközni amerikai kereskedők, így tízezres nagyságrendben jelentek meg hamis rendszámok az utakon. A bűncselekményekre egy vizsgálat derített fényt, az ügyben - hivatalos megfogalmazás szerint az ideiglenes regisztrációs szabályok megsértése miatt - 32 autókereskedő engedélyét függesztették fel vagy vonták vissza az Egyesült Államokban - írta a vezess.hu.

Emlékeztetnek: az USA-ban országszerte gondot jelentenek az úgynevezett nyomtatott rendszámokkal elkövetett csalások, ráadásul a gyanútlan járművezetők lehetőségei meglehetősen bizonytalanok. A leghétköznapibb esetekben az ideiglenes forgalomba helyezés azt teszi lehetővé az autóvásárlók számára, hogy kitolják annak idejét, amíg fizetniük kell az autójuk regisztrációjáért és a megfelelő rendszámtáblák beszerzéséért. Ezért problémás, ha például

a hamisítványok teljesen valódinak tűnnek, és bűncselekmények elkövetéséhez használják fel.

Úgy tudni, a mostani, több mint 11 ezer "szellemrendszám" többsége New Yorkba került.

Az egyes államok eltérő szabályozásai miatt a büntetések is mások lesznek, de például a New Jersey-i és georgiai kereskedések összesen 150 ezer dolláros pénzbüntetésre számíthatnak, ami a mostani árfolyamon közel 52 millió forintnak felel meg.