Nyitókép: Bruzák Noémi

Zacher Gábor megmondja a magáét a "száraz novemberről"

Infostart
2023. november 4. 14:23
"Óvatosan!" - erre int a toxikológus, aki szerint van 900 ezer magyar ember, akinek gyakorlatilag tilos nem inni.

"Népszokássá" vált az úgynevezett száraz november kihívás, a hónap, amikor a felnőtt emberek egy elszánt csoportja egyáltalán nem fogyaszt alkoholt.

Az ügyben egy rövid videó formájában szót kért Zacher Gábor toxikológus orvos is.

"Van legalább 900 olyan honfitársunk, aki abszolút mértékig ne próbálja ki ezt a kihívást. Ők az rma-k. Mi az az rma? Rendes magyar alkoholisták" - vág a közepébe a szakorvos.

Számukra szerinte azért nem jó, ha hirtelen abbahagyják az ivást, mert 4-6 óra múlva jelentkezik is náluk az izzadás, az izgatottság, a szaporább pulzus, ezt követően az állapot egyre súlyosbodik, másfél-két nap múlva pedig kialakulhat a "klasszikus delirium tremens", vagyis az alkoholmegvonási tünetegyüttes, ebbe pedig az érintettek akár 3-5 százaléka is belehalhat.

De mi a helyzet a "szociális ivókkal"?

"Érdemes elgondolkodniuk, hiszen ha már a harmadik nap eszükbe jut, hogy hoppá, ma még nem ittam semmit, akkor az elgondolkodtató; nincs még baj természetesen, ők még nem alkoholbetegek, de valahol már ott állnak az előszobában, és majd - ha így megy tovább - kopogtatni fognak azon az ajtón, amire az van kiírva, hogy alkoholbetegek gyűjtője" - vázolta.

Ha valaki "csak huszadika körül gondol arra, hogy ebben a hónapban még nem ivott semmit", ott "semmi baj nincs".

Figyelmeztetett arra is, hogy a száraz november után "nedves december" jön, céges bulikkal, évzárókkal, karácsonyi ünnepségekkel, ahol a különböző eseményeken a kérdés, hogy "mit iszol", nem arra irányul, hogy "buborékos vizet-e".