Nyitókép: Olga Shumytskaya/Getty Images

Feltámadt hamvaiból a dió, bőséges termés ígérkezik

Infostart
2023. október 21. 11:55
Elég csapadékot kaptak nyáron a diófák, ki tudtak telni a szemek.

A közepesnél jobb termés várható az idén, amely mennyiségben is, de még inkább minőségben jelent majd előrelépést a tavalyi aszályos év után. A csapadékos tavasz és nyár miatt szépen ki tudtak telni a szemek a csonthéj kialakulásáig, ezért sok dió van a fákon, és nagy méretűek - írta a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács előrejelzése alapján a vaol.hu. Hajas Péter diótermelő is megfelelő gyümölcsméretről, szép szemekről számolt be a lapnak; mint mondta: soha rosszabbat.

A gazda úgy foglalta össze a jó eredményt, hogy a tavalyi aszály után nagyon jó, csapadékos tavaszunk volt, ami azért fontos a diónak, mert június 30-ig alakul ki a csonthéj. Ha nem kap elég csapadékot a fa, akkor a csonthéj apró marad, míg a nagy csonthéjban nagy magok helyezkednek el. Hangsúlyozta még a növényvédelem fontosságát is a baktériumoktól, gombáktól, kártevőktől, mint amilyen például a dióburok-fúrólégy. A tavaszi fagyok sem pusztítottak, így

a termelő szerint a mennyiségre és a minőségre sem lehet panasz, jó év az idei.

Szeptember 30-án kezdődött a betakarítás, ami gépesített, vagyis traktorra köthető hevederrel rázzák le a fákról a termést, a diót a fák alól szedik. Sokáig nem maradhatnak a földön a szemek, mert a minőségük néhány nap után már romlik, mielőbbi feldolgozást, mosást, szárítást igényelnek – magyarázza a gazdálkodó.

Az utolsó betakarítás október 20-a körül esedékes, utána kezdődhet a pucolás egészen december közepéig. Szerinte itt látszik, hogy a gépesítés mellett itt is szükség van az emberi kezekre. Ezt követően legközelebb a tavaszi metszéskor lesz majd feladat február végén, utána pedig ismét minden hónapban lesz valamilyen munka az ültetvénnyel a következő szüretig.