Nyitókép: MTI/Szigetváry Zsolt

37,2 fokos "lázzal követelnek" mentőhelikoptert, sokakat évről évre kell megmenteni - mondja Győrfi Pál

Infostart
2023. október 16. 12:39
A mentősök sosem tudhatják előre, mi várja őket a helyszínen, ahová kihívják őket. Az Országos Mentőszolgálat kommunikációs vezetője többek között erről, és a mentők napi kihívásairól is beszélt.

A mentőket évi 1,25 milliós esethez riasztják Magyarországon, de nem mindegyik igényel azonnali, életmentő beavatkozást – árulta el Győrfi Pál a vg.hu-nak adott interjúban. Évről évre nő a feladataik száma, egyre többször riasztják őket, még ha csak néhány százalékkal is. Szerinte megérne egy tanulmányt, minként lehetséges az, hogy egy tízmilliónál kisebb lélekszámú országban a lakosság kilencedét-tizedét minden évben meg kell menteni.

Meglátása szerint a válasz több tényező együttállásában keresendő, legfőképpen a krónikus betegségben szenvedők magas számában, akiknél a szövődmények is kockázatot jelentenek. Ilyenek a szív- és érrendszeri betegek, légzőszervi, anyagcsere és daganatos betegségekkel küzdők, akiknek sokszor történik negatív változás az állapotában, ők a mentők "tipikus páciensei". Ott vannak továbbá a klasszikus mentőfeladatok is, mint a közúti balesetek, melyekben évente körülbelül 15 ezren sérülnek meg.

A másik fő ok szerinte a demográfiai helyzet, hiszen magas az idősek aránya, akiknek többször lehet szüksége segítségre. Harmadrészt a magas esetszámért a szociológiai körülmények és az egészségkultúra is felelőssé tehető,

sokan előbb veszik észre, ha valami gond van a kocsijukkal, mint saját magukkal

– fogalmazott.

Elmondása szerint naponta megtapasztalják a két végletet: előfordul, hogy 37,2-es hőemelkedés miatt ordítva követelik tőlük a mentőhelikoptert, mások infarktus vagy sztrók esetén sem tartják indokoltnak hívni a mentőket. A várakozás életveszélyes lehet, a beteg kicsúszhat abból az időből, amíg még segíteni lehet rajta.

Véleménye szerint jó kérdés az is, hogy vészhelyzetben tudják-e az emberek, hogyan kell segítséget hívni. Elmondta: a 112-es hívószám mellett az ÉletMentő App is egyre elterjedtebb, ami megkönnyíti a munkájukat. Emellett az elsősegélynyújtásban is sokat fejlődött a lakosság, és a sikeres újjáélesztések számát is sikerült megduplázni az elmúlt időszakban.

Győrfi Pál szerint mind közép-, mind hosszú távon a prevenció, illetve az egészségmegőrzés bizonyulhat hatékonynak az esetszámok csökkentésére. Szerinte jó, hogy Magyarországra is elértek a globális trendek,

például az egészséges étkezés, amely divattá vált, a dohányzás viszont ciki lett. A sport szintén trendi, ezen belül is a tömegsport, és egyre többen foglalkoznak a mentális egészségükkel is.

Tisztelettel adózott az OMSZ gépkocsivezetői előtt, akikkel szemben egyszerre két elvárás érvényesül: érjenek oda a lehető leggyorsabban a helyszínre, és közben ne okozzanak további balesetet. Ez sokszor nem egyszerű, főleg a forgalmas utakon. A közterületi újraélesztések száma évente meghaladja a hatezret, éppen ezért nem mindegy, mikor ér oda a segítség.