Nyitókép: Pixabay

Beletört a szexbe a mesterséges intelligencia bicskája

Infostart
2023. október 13. 07:53
A kutatókat is meglepte, milyen sokan társalognak pikáns témákról a különböző MI chatbotokkal. Eredményeiket tanulmányban publikálták.

Több egyetem kutatói dolgoztak azon a tanulmányon, ami az arXiv preprint szerveren jelent meg - számolt be róla a hvg.hu. A felmérés során összesen egymillió olyan beszélgetést vizsgáltak meg, melyeket felhasználók 25 különféle chatbottal folytattak.

Az elemzés során százezer véletlenszerűen kiválasztott, angol nyelvű beszélgetés képezte a mintát, és bár a diskurzusok többsége programozásról és hasonlókról zajlott, igen nagy számban,

körülbelül 10 százalékos arányban fordultak elő kifejezetten felnőtt témájú kérések, kérdések is.

Voltak köztük erotikus történetekre vonatkozók, de szerepjátékokkal és szexuális fantáziával kapcsolatos diskurzusok is. A kutatók szerint jó forrásként szolgálhatnak ezek a beszélgetések a nagy nyelvi modellek biztonsági kérdéseinek, problémáinak vizsgálatához. Emellett megállapították, hogy az OpenAI azon alkalmazásprogramozási interfésze (API) sem működött tökéletesen, mely a nem biztonságosnak ítélt beszélgetéseket hívatott megjelölni.

A nem korhatáros témák tekintetében az emberek érdeklődnek még szoftverhibák és javítások, szöveg-összefoglalások és utazási tanácsok iránt is.

A kutatók elismerték, hogy az adatbázis nem reprezentálta a szélesebb felhasználó közönséget, mert a legtöbb résztvevő vagy a mesterséges intelligenciák rajongója, vagy szintén kutató volt, és a rendszerek regisztrációja sem valami szigorú, miképpen a későbbi adatgyűjtés sem. Ez eredményezhetett rossz minőségű, vagy duplikált adatokat is.