Nyitókép: Getty images/ Klaus Vedfelt

Kutatás: fogat kell mosni, és akkor csökkenhet a magas vérnyomás

Infostart
2023. augusztus 28. 06:26
Egyes baktériumok a szájüregből bejuthatnak a vérkeringésbe és az erek falában képződő érelmeszesedéses lerakódásokba.

Egy tanulmány szerint a klimax után a szájüregi baktériumok befolyásolhatják a vérnyomásértékek alakulását – írja az egészségkalauz.

Dobson Szabolcs, gyógyszerengedélyeztetési szakértő írt arról, hogy egyes szájüregben élő baktériumok kapcsolatban állhatnak a menopauza utáni nők vérnyomásával.

Mint írta, a Journal of the American Heart Association szaklap márciusi számában megjelent amerikai tanulmányban 1215 (középértékben 63 éves) nő vett részt, akiket először 1997-2001 között vizsgáltak. Vettek íny alatti plakkokból baktériummintát, mértek vérnyomást, követték az életmódbeli és egészségügyi jellemzőket.

A kimutatott 245 féléből összesen 10 olyan baktérium volt, amelynek jelenlétét összefüggésbe hozták a vizsgálat időtartama alatt kialakult magas vérnyomással,

5 baktériumot pedig a csökkent értékekkel. A kapcsolat kétféle baktérium kivételével akkor is megmaradt, amikor figyelembe vették a demográfiai, klinikai és életmódbeli jellemzőket.

Ok-okozati kapcsolatot a fenti tanulmány jellege miatt nem állíthatott fel, de azt más kutatások is kimutatták: a bélbaktériumok is szerepet játszhatnak a vérnyomásértékek alakulásában és a szájüregi baktériumokkal együtt egyes szív- és érrendszeri betegségek kialakulásában. Egyes baktériumok a szájüregből bejuthatnak a vérkeringésbe és az erek falában képződő érelmeszesedéses lerakódásokba.

Lehetséges összefüggésként fennállhat a nitrigén-oxid termelődésének befolyásolása is, mint esetleges mechanizmus. Önmagában két paraméter egyirányú változása nem feltétlenül jelent ok-okozati összefüggést, de a gyanút felveti, amit érdemes tovább vizsgálni.