Nyitókép: Magyar Élelmiszerbank Egyesület

Idén 248 ezer rászorulónak adtak ételt az élelmiszermentők

Infostart
2023. július 26. 11:19
Az Magyar Élelmiszerbank Egyesület nem csak a nehéz sorsú embereknek jelent segítséget, mert a természetet is védik a pazarlás környezetromboló hatásaitól.

A Magyar Élelmiszerbank Egyesület 4,7 millió kiló lejárathoz közeli és csomagolási hibás árut mentett meg és adományozott nélkülözőknek 2023 első felében – írja a Magyar Élelmiszerbank Egyesület közleményében.

Az év első felében ezzel 248 ezer rászoruló részesült azokból az élelmiszercsomagokból, amiket forgalomba már nem kerülő, de fogyasztásra még tökéletesen alkalmas élelmiszerekből állítottak össze. "Míg az élelmiszerek drágulása miatt egyre többen állnak sorba a mentett élelmiszercsomagokért, a kereskedőktől elhozható felesleg érezhetően csökkenni kezdett" – Nagygyörgy András, az Egyesület külső kapcsolatok igazgatója. Hozzátette: bár a boltok óvatosabbá váltak a rendeléseikkel, és jobban megfontolták, hogy a maradékot az utolsó pillanatig akciózva a polcon tartsák, mégis növelni tudták az adományaikat.

A 2005-ben létrejött Élelmiszerbank különleges mérföldkövet is átlépett idén:

mára több mint 100 millió kiló élelmiszert mentettek és adományoztak jó célra az országban.

Az élelmiszermentést továbbra is nonprofit alapon, főként önkéntesmunkára és magánemberek pénzadományaira támaszkodva végzik. Az utóbbi években az országban egyre több család szorul segítségre: a koronavírus számos édesapát és édesanyát tragikusan korán elszakított a párjuk és a gyermekeik mellől. Sokakat az elmúlt másfél év inflációs hullámai sodort végképp kilátástalan helyzetbe.

A növekvő nehézségeket látva, az Egyesület fokozta tempót: az önkénteseik már 728 áruházat keresnek fel naponta, hogy átvegyék a megmaradt pékárut, zöldséget és gyümölcsöt. Közben 68 gyártó és kereskedő ajánlott fel nagyobb készleteket tartós élelmiszerekből, illetve hűtést igénylő friss árukból. Az év első felében százezres nagyságrendben adományoztak horpadt csomagolású zöldségkonzerveket, hibás címkéjű instant tésztákat, de lekvárból is mentettek 24 tonnát, gombából 22 tonnát, míg az ünnepek után 90 200 darab csokimikulást gyűjtöttek és osztottak rászoruló gyerekek számára.

A természet is jól jár

A közleményben azt írják, "az élelmiszerpazarlás bolygónk egyik legbrutálisabb környezetkárosító jelensége". Az ENSZ kutatásai szerint a megtermelt, de el nem fogyasztott élelmiszerek felelősek a klímaváltozást okozó üvegházhatású gázok 10 százalékáért. Ha egy étel a hulladéklerakóban végzi, a lebomlásakor metán szabadul fel, ami 25-ször mérgezőbb hatású a szén-dioxidnál. Ráadásul a kidobással az élelmiszer előállításába és feldolgozásába fektetett erőforrások is kárba vesznek, mint például a termőföld, az öntözővíz, a csomagolóanyagok, az üzemanyag és az emberi munka. Az Élelmiszerbank önkéntesei ezeket a kidobásra ítélt élelmiszereket gyűjtik, és ezzel egyúttal a környezetet is óvják.