Nyitókép: BrianAJackson/Getty Images

Szombatra is maradt időjárási figyelmeztetés - térképek, hétvégi előrejelzés

Infostart
2023. június 24. 05:30
A huszonpár foktól és esőtől a harminc fokos napos időig igencsak eltérő időjárási körülmények fordulhatnak elő a hétvégén az országban.

Szombaton általában többórás napsütésre számíthatunk, de sok gomolyfelhő képződik, emellett a keleti területek fölé fátyolfelhők is sodródnak. A keleti országrészben elszórtan várható záporok, zivatarok kialakulása, a Dunántúlon elvétve fordulhat elő zápor. Az északnyugati, északi szél a Dunántúlon és a Duna-Tisza-közén megerősödik, Sopron környékén viharos lökések is lehetnek. Emellett zivatar környezetében is előfordulhat átmeneti szélerősödés, néhol akár viharos lökések is. A legmagasabb nappali hőmérséklet általában 23 és 29 fok között valószínű, de az északnyugati, nyugati tájakon ennél kissé hűvösebb is lehet - derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzéséből.

Felhőszakadás és zivatar veszélye miatt a keleti országrészre van életben elsőfokú figyelmeztetés.

Éjszaka még főként a középső tájakon lehetnek felhős körzetek, de vasárnap már gomolyfelhős, napos idő várható, és csak elvétve alakulhat ki zápor, zivatar. Az északi szelet élénk, helyenként erős lökések kísérik. A minimum-hőmérséklet 11 és 18, a csúcsérték 25 és 30 fok között valószínű.

Hétfőre visszatér a napos idő, csak lapos gomolyfelhők érkezhetnek. Számottevő csapadék nem valószínű. Többnyire mérsékelt marad a légmozgás. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 12 és 17 fok között alakul, de az északi völgyekben ennél pár fokkal hidegebb, a magasabb részeken, vízpartokon melegebb is lehet. Késő délutánra 27 és 32 fok közé melegszik fel a levegő.