Nyitókép: Taro Hama/e-kamakura/Getty Images

Éles fordulatot vesz az időjárás

Infostart
2023. június 4. 05:00
Vasárnap még nagyrészt eseménytelen, nyugodt lesz az idő, csak néhol fordulhat elő csapadék. Hétfőtől viszont már jelentősebb változás áll be.

Közép-Európa időjárását továbbra is egy anticiklon határozza meg, aminek középpontja a brit szigetek felett található. A ciklon peremén pénteken áthaladt egy hidegfront, vasárnap azonban már nyugat, délnyugat felől nedvesebb léghullámok érkeznek, de nem az ország egész területére – hangzik el az Országos Meteorológiai Szolgálat videós előrejelezésében.

Vasárnap virradóra az elmúlt napon képződött gomolyfelhők nagyrészt összesnek, emiatt nagy területen kiderül az ég. Felhősebb időjárás legfeljebb az északnyugati és északkeleti tájakon számíthatunk, ahol gyenge eső, zápor is kialakulhat, de az ország nagy része továbbra is szárazon marad. Az északkeleti, keleti szél csak néhol élénkül meg. Délutánra 22 és 27 fok közé melegszik fel a levegő, a felhősebb északnyugati részeken ennél pár fokkal hűvösebb lehet.

A jövő hét elején pálfordulás következik be egy sekély ciklonális mező miatt az időjárásban. Hétfőtől megnövekszik a felhőzet, ekkor még inkább csak az országnak a délnyugati, nyugati felén lehet csapadék, kedden viszont már többfelé várható – jelentősebb mennyiségben is – eső, zápor, zivatar. A hőmérséklet pár fokkal visszaesik, 20 fok alatt is maradhatnak a maximumok. Szerdán a keddihez hasonló idő várható.