Nyitókép: Getty Images/Jasmin Merdan

Kutatók rájöttek, miként űzhetjük el a rémálmokat

Infostart
2023. május 12. 04:15
A gyakori lidércnyomás akár neurodegeneratív betegségeket is jelezhet előre. Most arra találhattak megoldást a kutatók, hogy milyen módszerrel lehetnek pozitívabb álmaink.

Egy friss kutatás szerint bizonyos hangok hallgatása alvás közben segíthet a rémálmok megfékezésében – írja az IFLScience.

A Current Biology szaklapban megjelent tanulmány szerint nem fontos, hogy az alvás közben hallható hang különleges legyen, elég ha olyan hanghatást választunk, amelyhez nappali pozitív emlékek társulnak. Ezt a terápiát célzott memória újraaktiválásnak nevezik.

Lampros Perogamvros vezető szerző szerint a kutatás bizonyítja, hogy

jelentős kapcsolat van az álmokban megélt érzelmek és az érzelmi jólétünk között.

Egy korábbi kutatás azonban kiemelte: még hatásosabb a kezelés, ha képi próbaterápiával ötvözik. Ezzel a mószerrel 36 rémálom-zavarral diagnosztizált betegnél csökkent a lidércnyomás gyakorisága, és nőtt a boldogabb álomérzet. A heti rémálmok száma a vizsgálat végén több mint 15-ször kevesebb volt, mint a tesztek előtt.

A kutatók felhívták a figyelmet: a felnőtt népesség körében nagyjából 4 százalék szenvedhet krónikus rémálmoktól. A gyakori rossz álmok összefüggésbe hozhatók többek közt a rossz minőségű alvással, ami számos egészségügyi problémával, többek között szívbetegséggel, depresszióval és elhízással hozható összefüggésbe.