Nyitókép: Pixabay

Hideg, szél, hózápor - másodfokú időjárási figyelmeztetések a térképen

Infostart
2023. március 11. 06:00
Villámokkal, helyenként heves esővel és jéggel érkezett pénteken a hidegfront, elsöpörve a helyenként 18 fokos délutáni meleget. Szombatra narancs- és citromsárga színre váltott a figyelmeztetések miatt az ország térképe.

Az Időkép beszámolója szerint az ország számos pontján villámshow-t lehetett észlelni az átvonuló zivatarokban, illetve jégeső is esett több helyen.

Szombatra már csökken a felhőzet, de felhőátvonulások zavarják a napsütést. A Miskolc-Békéscsaba vonal mentén és attól északkeletre a nap nagyobb részében több felhő lehet, sőt, arrafelé kialakulhatnak nemcsak záporok, hanem hózáporok is – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzéséből.

Az északnyugati szél sokfelé viharos lesz,

a magasabban fekvő helyeken 90 km/h feletti lökések is lehetnek. A legmagasabb nappali hőmérséklet 6 és 12 fok között valószínű, de a délnyugati határnál ennél kissé melegebb is lehet.

Vasárnap naposabb, de hidegebb idő várható: a többórás napsütés mellett melegfront közép-, illetve magasszintű felhőzete sodródhat fölénk. Csapadék nem valószínű. Az északnyugati, majd a délnyugati szél helyenként megélénkül. Hajnalra általában -5 és +1 fok közé hűl le a levegő, de az északi völgyekben -6, -8 fokot is mérhetnek. Délután 6, 11 fok várható.