Nyitókép: Buchmüller Róbert

Oda nem illő állatot fogtak a Dunában - kép

Infostart
2022. augusztus 1. 05:20
Egyelőre nem tisztázott, hogy miként kerülhetett a holtágba és az sem, milyen hatással lehet megtelepedése esetén a magyar faunára.

Buchmüller Róbert a napokban süllőzésre indult a Tolnai Horgászegyesületek vízterületén, amely óriási holtágairól ismert, a folyószabályozás előtti korokban az ős-Duna itt kanyargott. A férfi Szekszárd és Paks között, Tolnához közel, a Duna egyik holtágán horgászott, amikor este 8 körül erőteljes kapása kerekedett.

A hal sokáig küzdött, mire a szákba tudta terelni, de az már a fárasztásnál látszott, hogy valami furcsa halat sikerült megakasztani - írta az Agrojager News.

Mikor aztán kivették, még nagyobb lett a csodálkozás. Végül az interneten gyűjtött információk alapján megállapították, hogy egy amerikai pettyes harcsa akadt horogra. Az idegenhonos halak óriási pusztításra képesek az őshonos halállományokban – emlékeztetett Bochmüller Róbert.

  • Az Amerikai pettyes harcsa Észak-Amerika fontos tógazdasági haszonhala, amelyet Dél-Amerika több országában és Európában is tenyésztenek.
  • Magyarországra már több importált állománya került, valamint zárt üzemi körülmények között szaporítják is.
  • Kicsi a valószínűsége a meghonosodásának, mert rosszul tűri a hideget.