Nyitókép: Erikona/Getty Images

Dániában már netezéssel is lehet fűteni

Infostart
2022. július 15. 06:32
A Microsoft és a Fortum is azt tervezi, hogy a szerverparkok energiáját használja fel a lakosság fűtési rendszeréhez.

Dánia harmadik legnagyobb városában, Odensében egyedülálló kísérletet tettek arra, hogy a lakossági fűtést és a szerverparkok üzemeltetését környezetbarátabbá tegyék, írja a 24.hu.

A helyi adatközpont működtetése rengeteg energiát igényel, és a szerverek hatalmas hőmennyiséget termelnek, amit rögtön újrahasznosítanak a 200 ezres városban. Az újrahasznosítás folyamata úgy működik, hogy a szerverpark vízhűtését rákötik a helyi távhőszolgáltatórendszerre, majd a beérkező 27 Celsius-fokos vizet a szerverek által termelt hő felmelegíti, és nagyjából 70 Celsius-fokosan visszaengedi a hőszolgáltatóhoz.

Odense lakosságának nagyjából tízezer háztartását tudják kifűteni az előállított meleg vízzel – ami azt jelenti, hogy az új technológiának hála a háztartások 10 százaléka működik újrahasznosított hővel. Egy helyi lakos a BBC videoriportjában elmondta, hogy az új fűtési rendszer meleg vizet szolgáltat, ezért már nincs szüksége vízmelegítő bojlerekre, csupán egy eszközre, amely a használat alapján meghatározza a fűtés árát.

Az odensei központ egyike azoknak az európai szerverparkoknak, ami szolgáltatást biztosít a különböző alkalmazásoknak, többek között Facebooknak, a Whatsappnak és az Instagramnak. Az internetezés, a videók és a képek megosztása hozzájárul ahhoz, hogy a központ szerverei felmelegedjenek.

Az új technológiával nemcsak Dániában, hanem Svédországban és Finnországban is kísérleteznek, a nagyobb cégek pedig egy hasonló, nagyszabású projekt létrehozását tervezik.