Nyitókép: Pablo Blazquez Dominguez/Getty Images

Hosszan tartó lázról számolt be az egyik magyar majomhimlős beteg

Infostart
2022. június 16. 18:16
Ötnapos felívő szakaszról és enyhe viszketéstől beszélt egy harminc év körüli magyar férfi, aki Németországban kapta el a fertőzést.

A legfrissebb hírek szerint hatra emelkedett a magyarországi majomhimlős fertőzöttek száma. Egyikük a Blikknek beszélt részletesen a betegségről.

A férfi egy berlini útról tért haza, pár nappal később belázasodott. Öt napig nem múlt el a láz, de 38 fölé egyszer sem ment a hőmérséklete. Emellett fájt a feje, az izmai és a lágyéki nyirokcsomói is begyulladtak.

Eleinte Lyme-kórra gyanakodott, mert nem sokkal korábban megcsípte egy kullancs, de az egyik partnere, akivel Németországban testi kapcsolatba került, felhívta, hogy majomhimlős, és javasolta, hogy nézesse meg magát. Addigra a férfinak az intim testrészén lett egy nyílt seb. Ekkor már majdnem biztos volt benne, hogy a majomhimlőt kapta el.

„Balszerencsémre ez péntek délután volt, se háziorvos, se szakorvos nem tudott már fogadni, kénytelen voltam hétfőig várni. Közben szombatra a sebem környéke is begyulladt, akkor elég rosszul voltam, de másnapra már sokkal jobban. Mondhatom, hogy a betegség ötnapos, felívelő szakasza után akkor kezdődött a lefele ívelő” – nyilatkozta a lapnak.

Hétfőn eljutott végre a bőrgyógyászatra, ahol több helyről is vettek mintát, és mindhárom pozitív eredményt hozott. Az orvos azt tanácsolta neki, hogy kettő-négy hétre izolálja magát, kerülje, hogy bárkivel is szorosabb kapcsolatba kerüljön.

„Nem mondom azt, hogy egyáltalán nem kell tőle félni, de a majomhimlő nem produkál klasszikus himlős tüneteket. Nekem például a kezemen egyetlen kiütés sincs, az egész testemen, arcomon elszórva talán tíz-tizenkettő. Bár be vagyok zárva az otthonomba, de a nehezén már túl vagyok, a kiütések nem fájnak, nem undorítóak, csak enyhén viszketnek” – tette hozzá a majomhimlős férfi.